Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Excàrrecs del socialisme andalús i l’exministre Sòria desembarquen en el negoci públic de l’ADN per a gossos

L’exregidor del PP de Xàtiva, Enrique Perigüell (al mig) en una demostració d’arreplega d’excrements a Mislata

Toni Cuquerella

La lluita dels ajuntaments contra l’incivisme d’alguns propietaris de mascotes que abandonen els excrements als carrers té en l’anàlisi d’ADN un gran aliat pel seu efecte dissuasiu perquè els propietaris se senten ‘fitxats’. En els últims anys, molts ajuntaments s’han llançat a contractar amb empreses especialitzades en aquest tipus d’anàlisi, encara que no poques vegades aquests contractes han acabat en polèmica.

El sistema consisteix en el fet que els ajuntaments fan obligatòria la inscripció dels seus animals en un registre en què s’identifica cada exemplar amb una mostra d’ADN vinculat al propietari, i si, posteriorment, es detecta algun excrement, els treballadors públics prenen mostres de la femta, l’analitzen, identifiquen el propietari infractor i és denunciat.

Però el sistema, que es va introduir fa uns quants anys a la Comunitat Valenciana, ho va fer ja amb polèmica, perquè els laboratoris contractats i les iniciatives tenien interessos polítics. La primera de les iniciatives valencianes es va produir a Xàtiva, i el regidor impulsor, Enrique Perigüell –del PP d’Alfonso Rus–, després de fer obligatori aquest registre el 2014, va crear una empresa per a efectuar aquestes anàlisis. Setmanes després va acabar dimitint. Aquesta empresa valenciana es recolzava en els laboratoris andalusos Newbiotechnic.

Ara són els municipis governats pel PSPV, Mislata, Alcoi i Almussafes, els que han començat a implementar també aquest sistema. A Mislata el contracte, formalitzat el 2016 i per a tres anys, ascendeix a 163.802,75 euros, i es fa, com expliquen des del govern municipal, a través d’un concurs públic al qual només es va presentar l’empresa concessionària. En el cas d’Almussafes el contracte és de 36.180 euros; i en el d’Alcoi es xifra en 1.000 euros per la compra del sistema i 70 euros més mensuals pel manteniment.

Tots els contractes es vinculen a l’empresa Newbiotechic –la mateixa que es va vincular a Xàtiva– que presenta en la seua pàgina web la seua secció d’anàlisis d’ADN caní com a “servei pioner i únic a Espanya”. Però aquesta exclusivitat s’acompanya també amb una xarxa de noms vinculats al socialisme andalús, de la Junta d’Andalusia i a l’exministre de Sanitat del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, el valencià Bernat Sòria.

Els laboratoris Newbiotechnic –així com Biotech Bussines International–, segons ha avançat el setmanari El Temps i ha denunciat el grup municipal Guanyem Alcoi, tenen com a president l’empresa M2M Marketplace SL, propietat d’Ismael Santiago Moreno, extècnic a la Conselleria d’Innovació de la Junta d’Andalusia. També va ser apoderat d’aquest laboratori, fins al 2013, José María Sayago, exregidor socialista d’El Pedroso i imputat en el cas dels ERE d’Andalusia. En la mateixa empresa figuren com a persona de contacte Evangelina Naranjo, exconsellera des del 2004 fins al 2009 de la Junta d’Andalusia, i Pablo Adanero González, l’empresa del qual, Dinamic Area, es relaciona amb la xarxa Innova 24H promoguda per la Junta.

Pel que fa a l’exministre Bernat Sòria, participava fins al novembre del 2015 en el consell de Newbiotechnic a través de la firma Andalucell, SL, de la qual és administrador únic. Actualment hi està present José Antonio Mateos Fernández mitjançant les seues empreses. Aquest va ser soci i company de Bernat Sòria en el Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (Cabimer), un centre públic de recerca a Andalusia.

A més, actualment José Antonio Mateos Fernández està associat amb Enrique Perigüell, l’exregidor del PP de Xàtiva que va haver de dimitir per la denúncia del conflicte d’interessos. Així, Guanyar Alcoi afirma que Perigüell ha visitat les clíniques veterinàries durant els últims mesos per informar sobre els serveis de les seues empreses aprofitant la iniciativa que es vol implantar a la ciutat. El mateix Perigüell també ha participat en les sessions de formació i demostració de la tasca de recollida de deposicions a Mislata.

Davant d’aquesta situació, Vicky Llàcer, regidora de Guanyar Alcoi, afirma: “Aquesta informació ens alarma”. I anuncia que dilluns que ve 18 de desembre la plataforma Alcoi en contra de l’ADN caní presentarà una moció per a paralitzar aquesta mesura que té el suport de Guanyar Alcoi. El col·lectiu demana més informació a l’alcalde Toni Francés. “Ens fa sospitar sobre els interessos que puga tenir-hi el govern local”, al·lega.

Pel que fa al cas de l’Ajuntament de Xàtiva, ara governat pel PSPV-PSOE, també té el contracte formalitzat amb Biotech Bussines International. Però aquest contracte va ser un regal de comiat d’Alfonso Rus, del PP, que va adjudicar el contracte de 52.000 euros a la societat per a tota la legislatura el dia 27 de maig de 2015, quan el seu equip de govern ja estava en funcions tres dies després d’haver perdut les eleccions municipals. A més, l’informe del biòleg municipal es va signar el 25 de maig, un dia després dels comicis municipals. El regidor Perigüell, que havia dimitit mig any abans, es beneficiava així de la concessió d’una normativa que ell mateix va implantar obligatòriament als veïns.

Etiquetas
stats