Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El govern valencià acusa Montoro de jugar brut: “Sense eleccions, no hi ha FLA extraordinari”

Evolució del periode mitjà de pagament a proveïdors (PMP) en funció de les injeccionsdel FLA de maig del 2015 a maig del 2017.

elDiariocv

“El Ministeri d'Hisenda haurà de donar explicacions per l'ofec a què està sotmetent la Comunitat Valenciana en transferir-li amb retard els recursos als quals té dret. En aquest cas, es tracta del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari que està destinat a cobrir la desviació del dèficit de 2016, uns fons que en l'actual context d'infrafinançament es fan més necessaris que mai per al nostre territori”, ha assenyalat aquest dilluns el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

“El ministeri juga brut”, ha assegurat Soler com a reacció a la dada mensual del període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) corresponent a maig, que situa la Comunitat Valenciana de nou entre les tres, al costat de Cantàbria i Murcia, que superen els 30 dies, encara que sense arribar a 60 en cap dels casos. Segons el govern valencià, el departament que dirigeix Cristóbal Montoro impedeix rebaixar aqueixa dada (53,7 dies) en no realitzar dins del termini i en la forma escaient les transferències de fons necessàries per a poder fer front als pagaments a proveïdors.

Concretament, la Generalitat Valenciana reclama el pagament de 874 milions d'euros de despesa no finançada el 2016 que han de transferir-se com a aportació extraordinària del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Segons Soler, la situació contrasta amb anys anteriors, ja que, fins a maig, el 2015 el Govern va injectar entre FLA extraordinari i bestretes 2.662 milions; el 2016, 536 milions; i enguany, 0 euros. “Estem a la fi de juliol i ni tan sols han comunicat quan desemborsaran el FLA extraordinari. Potser perquè no hi ha eleccions”, apunta el conseller d'Hisenda.

“El nostre desig és atendre dins del termini i en la forma escaient els compromisos de pagament, però això resulta impossible si ens segueixen negant els recursos als quals tenim dret, cosa que perjudica de forma directa els proveïdors, les empreses i els milers de famílies que en depenen”, ha conclòs Soler.

D'altra banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha explicat que des del Consell i des d'altres autonomies s'ha reclamat “en nombroses ocasions” al Ministeri d'Hisenda que ordene les transferències a les comunitats autònomes per a evitar retards en els pagaments“.

Ferrando ha recordat que la solució definitiva a aquests problemes és disposar, com més aviat millor, d'un sistema de finançament just que permeta atendre amb garanties la prestació de serveis bàsics fonamentals als ciutadans. “El FLA no deixa de ser un préstec que haurem de tornar amb interessos. Però els valencians no volem que el Govern central ens preste els nostres propis diners. Volem rebre del Govern el mateix que reben altres comunitats, a les quals l'Executiu central els transfereix un finançament que no han de retornar”, ha subratllat.

stats