Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Un Festivern de rècord

Imatge de la primera acampada de les tres que hi havia

Moisés Pérez

Tavernes de la Valldigna —

De rècord en rècord. I trencant tots els registres. 10.000 persones han omplert de gom a gom durant els dos dies més forts la carpa del Festivern. L’habilitació d’un tercer càmping –l’any passat sols hi havia dos- i l’acabament de les entrades en taquilla a primeres hores d’aquest dijous són el símptoma de què el festival celebrat a Tavernes de la Valladigna ja està consolidat. El dilema d’ampliar o conservar el que hi ha ja està present en l’organització.

El bon oratge –atípic per aquestes dates- i la presentació d’una oferta variada i que ha combinat referents de l’escena estatal i valenciana del rock han fet batre totes les marques fins ara establertes. De fet, el dia 29 amb l’homenatge al cantautor valencià Ovidi Montollor per part de la Fera Ferotge (Inadaptats), Pau Alabajos i Cesk Freixas i el concert de Pupil·les Dilatives, Suquet de Rap, Maloa Brothers i Embolicats, l’afluència ja va ser molt destacada. Va anticipar l’èxit posterior.

“No tolerem que hi haja morts de primera i de segona”, va ser una de les proclames que va llançar El Nega, cantant de Los Chikos del Maíz que junt amb Habeas Corpus van tocar sota la denominació de Riot Propaganda. Un duet que de vegades va recórrer a clàssics com “Bailaré sobre tu tumba” de Siniestro Total per tal de fer vibrar al públic. Oques Grasses, un dels grups revelació, es va guanyar al públic amb la seua música delirant i purament festera. Egalité i Karrasaka’l van posar la nota ska del dia 30 i Smoking Souls, Mai Mai, Assekes i King Kong Boy van completar l’actuació que va arrancar de vesprada.

Amb els campionats de pilota valenciana, futbet i bàsquet finalitzats i el concurs de paelles fet, Bacora i Ítaca Banda van ser els encarregats de començar una nit que va desbordar l’ambient de passades edicions. Que la carpa estiguera pràcticament de gom a gom amb Els Catarres era una mostra. I la gentada que va entrar a les deu de la nit per veure a una de les grans atraccions de la nit, Juantxo Skalari, ho confirmava. Temes com “Todos los hinchas”, “Puto Alcohol” o “Skalari Rude Club” van despertar l’entusiasme d’un públic entregat davant la selecció de les millors peces de l’anterior grup del cantant, Skalariak. De fet, “Solo vivir”, una de les seues cançons més vibrants, va tancar una actuació estel·lar.

El rap d’At-versaris va continuar la festa fins que a deu minuts de les campanades Mox i el Punxadiscos Galàctic van apareixer en escena per tal d'ambientar el tradicional vermut d'entrada del nou any. Amb les primeres notes de la Gossa Sorda tot seguit de les campanades, el ritme apoteòsic no va parar. Clàssics com ‘Camals Mullats’, ‘Farem Saó’ i ‘Colpeja Fort’ van ser escoltats per última vegada al Festivern. Al ritme de ‘Batiste’ i ‘La Polseguera’, el grup de Pego es va acomiadar per sempre del festival de les comarques centrals. Quan van tocar la seua peça ‘L’última volta’ va sonar premonitori.

Boikot va ser el següent. El seu punk combinat amb els ritmes frenètics ska va oferir una de les millors actuacions de la nit. ‘Tierra Quemada’, ‘Hasta Siempre’, ‘Ska-lashnikov’ o ‘Korsakov’ van ser els temes que més van entusiasmar als espectadors. Aspencat amb un repàs de les seues cançons més properes al hip-hop i a l’electrònica, va agitar els braços i les veus d’un públic entregat. Tot, tocant quasi al complet el seu nou disc ‘Tot és ara’. Atupa i Plan B van posar fi a una nit més que salvatge, on la fera d’Ovidi Montllor va estar sempre present a les pantalles dels escenaris. També als gots oficials del festival. El Festivern 2016-2017 ja espera.

Etiquetas
stats