Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fira València es prepara per explotar la seua gallina dels ous d’or a l’Uruguai: 1,5 milions a l’any per gestionar la futura fira de Montevideo

Imatge del projecte de Forum l'Uruguai.

Sergi Pitarch

València —

0

En els pròxims dos mesos Fira València haurà de decidir definitivament si el seu futur és com a entitat pública o se n’externalitza la gestió. La institució firal té certàmens importants a oferir, com Cevisama, que arranca d’ací a dues setmanes, així com unes instal·lacions molt diverses i multifuncionals. Però, a més, té tancat un negoci que podria convertir-se en una activitat més que rendible en els pròxims vint anys.

Es tracta de la gestió de la futura fira de Montevideo (Forum Uruguay), un atractiu més que engrossirà la facturació de l’entitat i que traslladaria l’actual model de gestió públic al país llatinoamericà. En l’actualitat, i des de fa un lustre, Fira València actua com a soci tecnològic del consorci Odetur SA, de capital públic, i Ebital SA, que construirà a partir del 2021 el que serà la fira de Montevideo. En l’actualitat fa funcions de consultor, però amb la posada en marxa del projecte es convertirà en gestor amb uns ingressos mitjans d’1,5 milions d’euros a l’any, segons fonts coneixedores de l’operació.

Segons el diari uruguaià ladiaria.com, el projecte en què participa com a consultor Fira València consisteix en la construcció i la gestió del complex Forum Uruguay, que comprendrà un centre de convencions i un recinte firal per a exposicions, convencions i espectacles, així com activitats vinculades, com ara locals gastronòmics i d’esplai, sales d’espectacles, cinema i teatre.

Una vegada estiga en marxa el recinte d’exposicions, Fira València passarà a ser gestor de les fires que se celebren en aquest recinte. Aquest contracte de management és per a 15 anys amb opció a cinc més. En l’actualitat, la institució valenciana està col·laborant en treballs de consultoria que sufraga el consorci empresarial uruguaià.

Segons diferents mitjans locals i que ha pogut confirmar eldiario.es, el Govern de Canelones, el municipi menut de l’àrea metropolitana de Montevideo on s’instal·larà la fira, ja ha donat totes les autoritzacions. Només manca que el Banc Iberoamericà de Desenvolupament tanque un acord econòmic amb el consorci per a la construcció del projecte. La idea és iniciar les obres al gener del 2021, a tot estirar, expliquen fonts coneixedores del projecte.

Direcció general valenciana

En el moment que arranque la gestió del que serà la fira de Montevideo, Fira València en tindrà la direcció general. És a dir, l’equip d’Enrique Soto gestionarà l’entitat valenciana i la uruguaiana.

Forum Uruguay, segons la proposta presentada a l’administració uruguaiana, implica una inversió per damunt de 70 milions de dòlars i es tindrà en règim de concessió. Al cap de 50 anys, les obres revertiran en la comunitat local.

Segons la informació present en la web de la constructora Ebital SA, Nacho Rocafull, gerent de Desenvolupament de Mercat en Fira València, assumirà a l’Uruguai el càrrec de gerent general operatiu del nou projecte. L’espai total serà de 43.000 metres quadrats.

D’una banda, es crearà un predi firal de 14.800 metres quadrats, que serà el més gran de l’Uruguai. “El pavelló no tindrà columnes per poder acollir qualsevol tipus d’esdeveniments, amb una capacitat de fins a 9.000 persones. D’altra banda, el palau de congressos tindrà uns 20.000 metres quadrats i serà un únic edifici amb dos auditoris de 1.470 i 700 butaques d’aforament. Alhora, hi haurà amfiteatres i nou sales polivalents amb una capacitat de 30 a 250 persones, més una Sala Russa (amb una taula redona) que tindrà transmissió immediata a una sala de premsa. Els diferents sectors tindran infraestructura d’última tecnologia, amb equips audiovisuals i de so d’alta definició i transmissió simultània”, expliquen.

Etiquetas
stats