Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia demana set anys de presó per a l’exresponsable de l’òpera de València per corrupció

L'exresponsable del Palau de les Arts, Helga Schmidt

Voro Maroto

València —

La Fiscalia Anticorrupció demana set anys i mig de presó per a l’exresponsable de l’òpera de València, Helga Smichdt, per un delicte continuat de malversació de cabals públics en la gestió del Palau de les Arts durant l’etapa del PP al capdavant del Govern valencià, segons avança El Mundo.

La fiscalia creu que Smichdt, en connivència amb tres empresaris, va externalitzar la recerca de patrocinis de l’òpera a través d’una empresa participada per ella –Patrocini– l’activitat de la qual no solament no va reportar beneficis, sinó que, a més, va ser onerosa per al recinte públic: va cobrar 800.000 euros del Palau, “quantitat sense justificació i que genera un perjudici evident als fons públics” segons la recent ordre de processament del jutge.

Set anys de presó per a tres empresaris

La Fiscalia fa extensiva la petició de set anys de presó per a tres empresaris que van col·laborar amb Smichdt en la pretesa trama creada per a detraure diners públics. Entre tots els acusats, si prospera la posició del ministeri públic, haurien d’indemnitzar la Generalitat amb 700.000 euros. Es tracta de José Antonio Noguera Pujol, Joaquín Maldonado i Pablo Broseta.

José Antonio Noguera Puchol ha estat advocat de l’exintendent del Palau, Helga Schmidt, i conseller de Cleop, empresa el president del qual està imputat en el cas Taula, un altre assumpte judicial relacionat amb la corrupció del PP a la Comunitat Valenciana. La seua dona ha administrat una agència de viatges –Andantino– que dissenya viatges a mesura per a assistir a òperes o concerts de música clàssica arreu del món. Presidia Patrocini, la companyia en el centre de la trama.

Joaquín Maldonado Rubio ha estat el cap visible d’un banc, Mediolanum, a la Comunitat Valenciana. Fill, nebot i nét d’una de les famílies més conegudes de les finances locals, era conseller de Patrocini. El tercer imputat és Pablo Broseta. Cònsol de França a València, fill de Manuel Broseta, professor de la Universitat de València assassinat per ETA i germà de Manuel –possiblement l’advocat més influent de la ciutat– i Bruno, exsecretari autonòmic en el govern autonòmic del PP.

Va ser sotsdirector del Palau de la Música i se li atribueix amistat amb l’antiga direcció del Palau de les Arts. La seua acusació respon a la seua faena d’administrador de la societat Radcliffe, mercantil que actuava d’intermediària en les contractacions i que generava “un augment desproporcionat i injustificat dels serveis prestats”, segons va apuntar al seu dia el jutge.

Huit anys de presó per a l’exadministrador

La fiscalia també sol·licita huit anys de presó i 20 anys d’inhabilitació absoluta per a l’exgerent del Palau, Ernesto Moreno, per la seua participació en la trama. Moreno va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat en l’Administració amb el PP, inclosa la Direcció General de Ràdio Televisió Valenciana quan aquesta anava cap a la liquidació.

Etiquetas
stats