Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La Generalitat invertirà 500 milions en un pla de xoc per a la cultura

Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat; Vicent Marzà, conseller d’Educació; Enric Morera, president de les Corts Valencianes, i Carmen Amoraga, directora general de Cultura, en la presentació de ‘Fer cultura’.

Voro Maroto

La Generalitat invertirà 500 milions d’euros entre el 2016 i el 2020 per “contribuir al canvi de model productiu” valencià mitjançant la transformació de l’“ecosistema cultural”, ara un erm marcat per petites empreses de baixa eficiència que generen treball precari i baixos índexs de lectura o assistència a espectacles artístics.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha presentat el seu ambiciós pla amb tots els luxes. Al Palau de les Arts, l’òpera de València, envoltat de molts representants de les indústries culturals i acompanyat per pesos pesants del seu partit (Compromís) i de les institucions valencianes –la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, i el president de les Corts, Enric Morera.

El projecte s’anomena Fer cultura i ha estat elaborat pels especialistes en economia de la cultura de la Universitat de València. El director d’aquesta àrea, Pau Rausell, ha presentat el pla, que conté gairebé 70 mesures, des del “foment de la lectura” o la “internacionalització de les indústries culturals” fins al “finançament en condicions favorables” per als productors audiovisuals o de videojocs passant pels inevitables comités o comissions. Per exemple: una oficina de desenvolupament d’audiències i didàctica de les arts escèniques o els consells comarcals de les arts, la cultura i la creativitat.

‘Fer cultura’ també té objectius concrets. Fins a huit, que, respectant l’esperit de l’Acord del Botànic, la conselleria ha fet públics perquè se seguisquen i s’avaluen posteriorment. Aquests són:

  • Incrementar en 200 milions d’euros la inversió, per a retornar a l’aportació de la Generalitat –que s’ha afonat des de llavors– del 2008.
  • Crear entre 8.000 i 10.000 llocs de treball en el sector. Augmentar la dimensió (fins a 4,5 treballadors per firma) i el nombre (2.000 més, fins a 12.000) de les empreses.
  • Crear 200.000 lectors més per a arribar a la mitjana espanyola.
  • Crear 80 nous “punts de lectura” i guanyar 300.000 usuaris de biblioteques.
  • Augmentar els visitants als museus: de 4,8 a sis milions l’any.
  • Incorporar 8.000 aficionats a la pràctica del teatre, la dansa i el circ. En teatre, arribar als dos milions d’espectadors l’any.
  • Augmentar la producció audiovisual fins que, “almenys”, represente el 5% de l’espanyola. La Comunitat Valenciana genera gairebé el 10% del PIB o riquesa d’Espanya.
Etiquetas
stats