Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El funcionari que va manipular documents clau del cas abans de la detenció de Zaplana es 'salva' per la falta de càmeres de seguretat

Centre logístic de la Generalitat

Laura Martínez

València —

0

La investigació sobre el funcionari que va entrar als arxius de la Generalitat dies abans de l’operació Erial i la detenció d’Eduardo Zaplana ha conclòs sense poder traure’n massa conclusions. La Inspecció de Serveis, dependent de la Conselleria de Transparència, no veu indisciplines en les dues entrades d’un directiu al magatzem on, teòricament, es guardava la documentació del Pla Eòlic i que la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) va registrar abans de l’operació. 

Dies abans de la intervenció policial, Alfonso Roselló, marit d’una ex-directora general de Zaplana, va estar consultant i manipulant uns quants expedients en el magatzem esmentat, segons consta en el registre. Transparència va ordenar investigar aquesta qüestió, però, segons l’informe, la falta de càmeres ha llastrat aquest intent. 

“Davant la hipòtesi publicada en la premsa que fora el cap del servei qui, presumptament, va accedir a la documentació relacionada amb el Pla Eòlic, no és possible assegurar si això va ser així, atés que no hi ha càmeres de vigilància a l’interior dels depòsits”, reconeix el document de la Inspecció. Per això, l’organisme ha conclòs que no hi ha hagut actes o conductes “constitutius de falta disciplinària”.

No obstant això, l’informe llança una altra dada sobre l’assumpte: la documentació del Pla Eòlic, diu, no està en el magatzem registrat. “S’ha corroborat que [la documentació corresponent a l’adjudicació del Pla Eòlic] està depositada en l’arxiu central de la Torre 2 –Complex Administratiu Nou d’Octubre– i que mai no es va traslladar al Complex Logístic i d’Arxiu de la Generalitat (CLAG) situat a Riba-roja”, apunta la inspecció. 

“Tot això, ens porta a concloure que, en principi, la documentació trobada no tenia rellevància ni relació directa amb el procés d’adjudicació de les zones eòliques, ja que es tracta de documentació administrativa necessària per a la posada en funcionament de noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica”, diu l’informe, que també apunta al “caos organitzatiu” del magatzem de Riba-roja, que ha motivat certes confusions.

En aquest centre no hi ha un inventari únic, sinó que cada conselleria s’encarrega de la documentació que arxiva en aquestes instal·lacions. “Cada departament té unes persones autoritzades per a accedir a les dependències de l’arxiu i s’encarrega de gestionar la documentació que hi té emmagatzemada”, va apuntar en el seu moment la Conselleria d’Hisenda, de qui depén l’arxiu.

Al marge d’ordenar els arxius, l’informe llança dues recomanacions sobre la necessitat d’extremar el control: la primera, que s’autoritze les persones que poden accedir-hi, i considera “convenient dictar una instrucció clara sobre el funcionament dels arxius”; la segona, que siga “imprescindible” documentar qualsevol eixida de documentació de l’arxiu.

Etiquetas
stats