Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guillem Agulló crida a donar suport a Esquerra Republicana per a parar la “repressió” de l'Estat contra els pobles

Guillem Agulló, candidat d'Esquerra Republicana a les Elecciones Europees.

elDiariocv

0

El primer en prendre la paraula aquest dissabte ha sigut el representant del Jovent Republicà i president d’Esquerra Republicana a Castelló Marc Casanova que ha denunciat la regressió d’Europa en matèria de drets. “De nosaltres depèn que la Unió Europea no siga només una unió d’estats presa dels interessos de les elits” ha dit Casanova que ha donat pas a Helle Kettner, jove danesa resident a Tarragona i candidata independent per Esquerra Republicana a la candidatura.

Kettner ha parlat del seu país d'origen, Dinamarca, un país “amb una democràcia de debò, una democràcia real” que no empresona ningú per les seues idees polítiques. Per la seua banda la representant d’EH Bildu, Diana Urrea, ha emocionat els assistents en fer veure com les idees sobiranistes van més enllà del lloc d’origen. De fet, Urrea és colombiana, amb orígens armenis i abertzale que lluita per la sobirania d’Euskal Herria.

Diana Urrea ha donat pas a Guillem Agulló, cap de llista pel País Valencià, referint-se a ell com «símbol de la lluita antifeixista per al País Valencià i per a la resta de pobles».

Un Guillem Agulló visiblement emocionat ha contat com el president d’ERPV Josep Barberà li va proposar encapçalar la candidatura valenciana a Ara Repúbliques. «Barberà em va preguntar que podria fer jo pel País Valencià i jo li vaig dir ‘el que tu vulgues’ i va ser quan em va demanar d’encapçalar la candidatura, i li vaig dir que sí de seguida», ha contat Agulló que ha fet que el públic trencara amb aplaudiments quan ha demanat la llibertat de cada pres i presa política del procés català i d’Altsasu. «L’Oriol hauria d’estar aquí, perquè té tots els seus drets polítics intactes. Hui fa 365 dies que van empresonar el Raül per fer política. I aquells que ho van fer ho van fer perquè es van negar a fer política». Agulló ha reivindicat la germanor en la repressió dels diferents pobles, el valencià, el català, el basc i tots aquells que pateixen la repressió de l’Estat.

Diana Riba ha pres el testimoni de la paraula i ha recordat la jornada infame i trista per als Països Catalans de l’onze d’abril del 1993 (dia de l’assassinat de Guillem Agulló) així com les dates dels empresonaments i les partides a l’exili. Hui fa un any el seu company Raül Romeva tornava a entrar en la presó i Marta Rovira s’exiliava a Ginebra. Diana s’ha referit als companys d’escenari com «gent plena de dignitat, gent que milita».

Joan Tardà ha conclòs els parlaments defensant una volta més els ideals republicans «i recordeu, ningú és més que ningú» ha dit Tardà que ha advertit que «un fantasma recorre Europa i no es pas el que va espantar el Tsar i el Papa. És el feixisme el totalitarisme». Tardà ha instat el públic a plantar cara i fugir de tebieses i autoenganys. «Estúpidament havíem cregut que els nostres pares i avis havien soterrat, set metres sota terra a Nuremberg el totalitarisme. Ara descobrim que la bèstia dormia, no era morta»

El President d’ERPV, Josep Barberà, per la seua part, ha reivindicat l’acte qualificant-lo d’un èxit rotund. «El sobiranisme, l’antifeixisme i l’antirepressió són ben vius al País Valencià. I Ara Repúbliques és la candidatura que millor ho representa. La llibertat, la dignitat i el republicanisme formen part indestriable de l’ADN del País Valencià, i cada vegada hi ha més gent que veu a Esquerra Republicana del País Valencià com la força que, sense complexos i amb determinació, millor pot defensar aquests valors. El nostre país no té al davant una dicotomia dreta o Botànic; té al davant la tria entre continuisme i sucursalime o un valencianisme republicà que sacsege realment els fonaments d’un Estat espanyol que ens castiga i maltracta per la senzilla raó de ser valencians».

L’acte ha comptat amb l’actuació dels Ovidi 4 que han conduït el públic entre el riure i la llàgrima amb l’espectacle Cuidem-nos i que ha finalitzat amb el públic dempeus aplaudint al crit de “Llibertat presos polítics”.

Etiquetas
stats