Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La primera sentència sobre Gürtel en la Comunitat Valenciana arriba 12 anys després

Angélica Such i Milagrosa Martínez durant el judici.

Voro Maroto

El primer judici contra l'activitat de la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana -vestits de Francisco Camps a banda- tindrà resolució el divendres 11 de febrer de 2017. 12 anys després que es produïren els fets, després de 64 sessions de judici i deu mesos després que quedara vist per a sentència, els 13 encausats esperen el veredicte del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La resolució s'ha retardat per alguns problemes informàtics, la ralentització provocada pel canvi de destinació de diversos funcionaris i la complexitat de la causa, la documentació de la qual ocupa 6.000 gigues de memòria, però els jutges -el ponent de la sentència ha sigut alliberat de la resta de tasques davant la complexitat de la causa- ja tenen resolució.

La fiscalia va demanar un total de 108 anys de presó. Considera provat que la Generalitat va adjudicar de manera irregular entre 2005 i 2009 a Orange Market, una empresa de la trama, els treballs del pavelló valencià en Fitur, la fira internacional de turisme de Madrid. Ho va fer malgrat la falta d'experiència de la companyia, dels seus preus, quasi sempre el més cars, i que la justificació dels treballs es feia al·legant tasques no fetes o directament amb factures falses. Orange Market va facturar cinc milions d'euros amb amb els seus encàrrecs per a Fitur.

13 anys de presó per a Corretja i El Bigotis

Les peticions de pena més grans són per als tres responsables de la xarxa suposadament criminal, Francisco Correa (13 anys), Álvaro Pérez El Bigotes, (altres 13), i Pablo Crespo (14). Estan acusats de tràfic d'influències, delicte continuat de malversació de cabals públics, suborn, falsedat documental, i, a última hora, d'associació il·lícita. La Fiscalia creu que la seua organització es va armar amb l'objectiu de lucrar-se, si més no, amb adjudicacions il·legals.

11 anys de presó i nou d'inhabilitació per a les conselleres de Turisme

Milagrosa Martínez i Angélica Such, les conselleres de Turisme que van contractar Orange Market per als stands de Fitur, s'enfronten a 11 anys de presó i 34 anys d'inhabilitació i a nou d'inhabilitació, respectivament. Martínez, acusada d'haver sigut complimentada amb un rellotge de luxe per la trama, està acusada de prevaricació, malversació i frau, suborn i tràfic d'influències. La seua successora, només de prevaricació.

Rafael Betoret, condemnat pel cas dels vestits en el qual va ser absolt Francisco camps, també s'enfronta a 11 anys de presó. Era el cap de gabinet de Martínez.

46 anys de presó per als peons de la trama

Els altres set processats, tres treballadors d'empreses de Gürtel -Isabel Jordán, Cándido Herrero i Mónica Magariños- i quatre càrrecs menors de Turisme -Isaac Vidal, Jorge Guarro, Ana Grau i Juan Bover- s'enfronten a penes d'entre 11 anys de presó i set d'inhabilitació. En total, 48 anys.

Unes altres cinc causes relacionades amb les ramificacions de Gürtel a la Comunitat Valenciana estan ara mateix en els tribunals. Quatre, en fase d'investigació. Una cinquena, a punt de judici. El jutge ha processat una vintena de polítics i empresaris per delicte electoral i falsedat en les eleccions de 2007 i 2008, entre ells l'exsecretari regional del PP valencià Ricardo Costa, l'exvicepresident de la Generalitat, Vicente Rambla, i, de nou, els capitosts de la Gürtel, Correa, Pérez i Crespo. La vista començarà el 13 de març.

stats