Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Hisenda accepta que no hi haja retallades a canvi d’ajornar el pagament als grans proveïdors

La vicepresidenta Mónica Oltra respon a les preguntes formulades pels periodistes

Miguel Giménez

València —

Després de la reunió “molt tensa” d’aquest dijous del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en què s’aprovaven els objectius d’estabilitat pressupostària amb l’oposició de la Comunitat Valenciana, de Catalunya i de les Balears i que Montoro concedira un termini de 24 hores per a remetre el pla d’ajustament, el Consell ha acordat amb el Ministeri d’Hisenda ajornar els pagaments als grans proveïdors de la Generalitat corresponents a l’últim trimestre de l’any per a aconseguir un estalvi màxim de 170 milions d’euros, fet que permetria rebre el segon termini del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), tal com ha anunciat aquest mateix divendres la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra.

La també consellera d’Igualtat ha reconegut que tenen el “sí” del departament que dirigeix Cristóbal Montoro i que ara negocien aquests ajornaments amb les empreses afectades, que serien abonats en el primer trimestre del pròxim exercici, en què es confia que la Comunitat Valenciana puga disposar d’un sistema de finançament nou. Amb aquesta mesura, l’executiu valencià confia a rebre la injecció del FLA al maig.

En aquest sentit, Oltra ha apuntat que no repercutiran les exigències del Govern en els petits i mitjans proveïdors de la Generalitat per a evitar que “s’afonen”. “El ministeri accepta aquests 170 milions, que a hores d’ara negociem per veure si en poden ser menys”, ha dit Oltra, que pensa que es podran aconseguir negociant amb els grans proveïdors de llum, de telefonia i d’altres subministraments.

Indignació davant del “xantatge” de Montoro

No obstant això, Oltra ha criticat durament el responsable d’Hisenda. “Ens sentim indignats per la manera com Montoro aborda el FLA i el finançament autonòmic, d’una manera arbitrària i electoral”, ha sentenciat la vicepresidenta, que denunciava que “se’ns sotmet [les comunitats autònomes] a un xantatge intolerable, canviant-nos drets per préstecs”.

Oltra ha insistit en la necessitat de disposar del FLA davant de l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, alhora que s’ha referit als esforços fets per no incrementar la despesa. “És més, en el pressupost del 2016 es redueix un 0,2%”, apuntava la consellera valenciana, per a qui el problema continua sent qüestió d’ingressos i no de despesa.

El Consell manté la seua postura de no fer més ajustos, a pesar de les exigències d’Hisenda de retallar 1.300 milions.

Front comú

La Generalitat Valenciana continua treballant en la idea de fer un front comú amb altres comunitats autònomes en el tema del dèficit i el finançament autonòmic. “Totes estem infrafinançades, encara que n’hi ha algunes, com ara les Balears, Múrcia o nosaltres, en una situació catastròfica”, ha afirmat Oltra, que confirmava que recorreran al Suprem si el Govern insisteix a exigir més retallades, “El Govern s’ha gastat 8.000 milions d’euros fora de pressupost, una quantitat que equival al dèficit acumulat de totes les comunitats autònomes”.

Quant a la situació política i a la repetició electoral, l’executiu valencià està preocupat perquè puga ajornar-se el canvi en el sistema de finançament autonòmic. No obstant això, ha puntualitzat Oltra, el Consell continuarà treballant perquè la modificació, quan finalment es produïsca, siga retroactiva des del moment que va caducar l’actual.

stats