Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Homenatges pendents a l'heroi valencià que va alliberar París

Portada del diari francés Libération després de l'alliberament de París, amb Amado Granell el primer per la dreta.

Adolf Beltran

“Es commemora l'alliberament de París per part de l'exèrcit aliat en la Segona Guerra Mundial i, una vegada més, toca recordar que en aquell moment històric va tenir un paper destacat i protagonista algú que va viure i va treballar a Oriola, i que va ser regidor d'Oriola durant la segona República. Algú com Amado Granell que, de fet, va passar a la història com el primer espanyol que va trepitjar París, perquè va ser el primer a pujar a l'Ajuntament de París per a alliberar-ho dels nazis, fins al punt que va acabar immortalitzat en una portada del diari francés Libération”.

Així ha recordat aquest divendres el portaveu de Cambiemos Orihuela, Karlos Bernabé, que aquest 25 d'agost es compleixen 73 anys del dia en què “el capità Granell”, al capdavant d'una unitat de 150 republicans espanyols, va ser el primer a arribar a l'Ajuntament de París. El regidor de Cambiemos Orihuela recorda aquell esdeveniment per a reclamar que l'Ajuntament complisca una moció aprovada fa un any i mig per a retre homenatge públic a l'heroi valencià que va alliberar París.

No és l'únic homenatge pendent a Granell. La Generalitat Valenciana encara no ha dut a terme el reconeixement que una moció aprovada al setembre del 2014 en les Corts Valencianes, a proposta de la llavors diputada d'Esquerra Unida Esther López Barceló, instava al govern autonòmic a organitzar.

Si que ha complit l'Ajuntament de València amb el compromís que va adquirir el seu alcalde, Joan Ribó, de dedicar a Granell un carrer important. El passat mes de maig, dins de l'acord per a canviar més de mig centenar de noms franquistes en la llista de carrers de la ciutat, el Consistori va acordar dedicar a Amado Granell l'avinguda anteriorment dedicada al General Urrutia. Fins ara el seu nom retolava un carrer de l'extraradi de la ciutat.

L'Ajuntament de Madrid, per la seua banda, va rendir un record públic a Granell el passat mes d'abril dins de l'acte que va organitzar, amb la participació de l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, per a homenatjar a “la Nueve”, la unitat de republicans espanyols que va entrar el 25 d'agost del 1944 en la capital francesa.

Granell, que va nàixer a Borriana (Castelló) el 1898 i va morir a Sueca (valència) el 1972, va viure a Oriola i Alacant, va combatre amb les tropes de la França lliure a Àfrica i va participar en el desembarcament de Normandia. La seua unitat estava formada per espanyols que havien lluitat en la Guerra Civil.

“Amado Granell segueix sent el gran oblidat d'Oriola i, a la nostra manera de veure, per una qüestió de justícia, pel seu compromís antifeixista i amb la lluita per la democràcia, hauria de ser una figura central i ser recordat”, ha assenyalat Karlos Bernabé. “Esperem que el govern local [del PP] acate com més aviat millor el mandat d'aquella moció i s'homenatge Amado Granell”.

Etiquetas
stats