Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iaios 3.0 contra l’analfabetisme digital a la presó

Vicente i Palmira en l'aula de la presó de Picassent

Carlos Navarro Castelló

0

“Al marge que haja pagat una condemna per un error que vaig cometre en el seu moment, si se’m pot donar una oportunitat al carrer l’aprofitaré, perquè la meua intenció és treballar i posar en pràctica el que he aprés ací; tinc la meua família, tinc les meues filles i vull donar-los el millor en un futur pròxim”.

Aquest és un dels desitjos de Vicente per a l’any 2019. Amb 50 anys, porta l’última dècada intern en la presó de Picassent (València), un recinte que abandonarà per fi el mes vinent de febrer.

Serà llavors quan puga posar en pràctica els ensenyaments de Palmira, Gabriel o Javier, jubilats voluntaris que cada dilluns i dimecres de 17.00 a 19.00 hores imparteixen classes d’informàtica als interns en el marc del programa de persones majors de l’Obra Social la Caixa.

Vicente reconeix que “encara que he fets diferents cursos per a formar-me a la presó, per exemple de jardineria, no tenia ni idea d’informàtica i ara ens estan ensenyant a manejar el Word, l’Excel i ja puc perfectament fer-me un currículum, confeccionar una factura o fer un albarà”.

Palmira Calvo és una de les voluntàries. Té 87 anys i és professora de piano: “Fa huit anys que estic en aquest programa, és molt gratificant, perquè nosaltres els ensenyem aspectes bàsics que els ajuden quan isquen, però ells també ens ajuden molt, perquè fan que ens sentim útils i actius preparant les classes i resolent-los els dubtes”, explica.

Susana Piles té 35 anys, va entrar a la presó fa nou i també eixirà en els pròxims mesos. A més de les lliçons informàtiques, valora també que “la relació personal amb els voluntaris és molt bona, ens conten les seues vivències i les seues experiències i això també ens ve molt bé”.

Isabel Juan, que amb 42 anys en porta quatre interna, també destaca que “mola vindre-hi, perquè els voluntaris són un exemple perquè ens demostren que no perquè són majors ja s’ha acabat i han de quedar-se a casa, tot el contrari”.

Quan torne a gaudir de la llibertat, el mes vinent de maig, assegura que li agradaria “trobar faena”, encara que “primer faré un descanset”, afirma entre riures.

Un dels seus professors voluntaris, Gabriel Mayor, de 75 anys, posa en relleu “el tracte exquisit i les atencions que tenen tots els interns amb nosaltres, per exemple sempre ens conviden a café; nosaltres, l’última classe, del curs els fem un berenar”.

10.375 interns formats de tot Espanya

Aquest projecte, desenvolupat des de fa deu anys, ha acostat les noves tecnologies a 605 persones privades de llibertat procedents del Centre Penitenciari de Picassent, gràcies a la participació de 43 voluntaris majors de l’Associació de Voluntaris d’Informàtica de Majors a la Comunitat Valenciana (AVIM-CV), que han prestat el seu temps i els seus coneixements als reclusos amb l’objectiu de millorar la seua reinserció sociolaboral.

Les CiberCaixa Penitenciàries són aules que actuen en dos àmbits diferents, dins dels centres penitenciaris i atenent els interns dels centres d’inserció social (CIS) en centres de majors.

Aquestes aules estan dotades de pantalla, projector i ordinadors per a fer pràctiques individuals, i hi acudeixen setmanalment majors voluntaris, interns dels centres penitenciaris i dels CIS.

En aquestes aules, voluntaris majors preparats en el tema imparteixen informàtica als interns, en lliçons que s’adapten al nivell dels beneficiaris i que van des d’aprendre a editar documents fins a la introducció en l’ús d’Internet.

A més, els majors també ensenyen als reclusos a redactar un currículum o una carta de motivació per a una faena, alhora que els ajuden a preparar entrevistes i treballen amb ells la importància de valors universals com l’esforç, el treball en equip o el respecte, entre altres.

Es tracta d’un projecte que contribueix a reduir l’analfabetisme digital de la població penitenciària, alhora que fomenta la participació social de les persones majors, grans transmissors de valors, experiències i coneixements.

En el conjunt d’Espanya, i al llarg d’aquests deu anys, 1.166 persones majors voluntàries han impartit classes de noves tecnologies a 10.375 persones privades de llibertat en 9 centres penitenciaris: Teixeiro (la Corunya), Astúries, Badajoz, Sevilla 1, Picassent (València), Mallorca, Las Palmas, Zuera (Saragossa) i Quatre Camins (Barcelona).

El projecte també inclou classes d’informàtica impartides per professionals dins dels centres penitenciaris, de les quals l’any passat es van beneficiar 1.115 interns.

Etiquetas
stats