Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'alt càrrec que va desviar milions d'euros a Emarsa: “Era l'únic que no feia falta per a cometre frau”

José Juan Morenilla arriba a l'Audiència de València.

EFE

L'exgerent de l'organisme de la Generalitat Epsar (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals) José Juan Morenilla, la persona que hauria estat responsable del desviament de milions d'euros a la depuradora de Pinedo mitjançant l'augment de finançament per al pagament per transports de fangs que no es van produir, ha insistit aquest dimecres en què “l'únic que no feia falta per a cometre el frau” era ell, qui segons ha dit mancava de capacitat d'acció en Emarsa, i ha afegit que, en definitiva, “d'on va eixir els diners” va ser d'aquesta empresa pública.

Morenilla ha fet aquestes declaracions en la novena jornada del judici pel saqueig de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo, un procés en el qual estan acusades unes altres vint-i-tres persones.

“No he tingut cap increment patrimonial il·lícit, hi ha més de deu informes de l'Agència Tributària en la causa i no se m'atribueix ni un cèntim d'euro de patrimoni irregular. S'ha investigat la meua família, germans, cunyats... Ni un cèntim irregular”, ha declarat.

“Totes les acusacions que hi ha sobre mi són conjectures”, ha dit Morenilla. “No m'he emportat ni un cèntim ni he marxat de viatge a costa d'Emarsa, a pesar que l'instructor diu que a nivell d'indicis vaig usar targetes en el meu benefici. És totalment fals”.

També ha indicat que no s'ha “concertat amb ningú mai” i ha afegit: “Si jo haguera sabut el que succeïa ho haguera posat immediatament en coneixement de qui corresponguera. Si formava part del frau, per què a partir de l'any 2008 m'opose al fet que s'incrementen els costos d'explotació?”.

“Els diners han eixit d'Emarsa. Jo no pertanyia a Emarsa ni tenia capacitat d'obrar, no he ordenat cap pagament, ni de fangs, ni de viatges ni de dinarots. Encara que coneguera el frau, no podia impedir que es contractara dins d'Emarsa qui es volguera”, ha al·legat l'exgerent de l'Epsar.

Control tècnic de l'activitat de la depuradora

Morenilla ha tornat a insistir que l'organisme que dirigia (Epsar) exercia el control tècnic de l'activitat de la depuradora de Pinedo, i no de la societat que la gestionava, Emarsa.

“En Emarsa hi havia un cap de planta i un cap de procés que guanyaven més de 100.000 euros l'any; hi havia personal suficient per a controlar l'activitat de la instal·lació”, ha afirmat.

D'allí eixien, segons el seu relat, “deu tráilers diaris de fangs, 365 dies l'any. Són 50 quilòmetres de camions l'any, això implica una gran dificultat tècnica i no va haver-hi mai cap gran problema mediambiental”.

Preguntat per si coneix alguna altra depuradora a la qual la Epsar li pagara més de divuit euros per gestionar cada tona de fang, Morenilla ha respost que “a les depuradores de l'Ajuntament de València se'ls pagava entre 54 i 68 euros per tona, a la d'Alcoi entre 45 i 47 euros, a la de l'Alcora entre 36 i 40”.

A un 18% de les depuradores de la Comunitat Valenciana se'ls pagava a més de 42 euros per tona, segons ha detallat Morenilla en relació al preu màxim que es va arribar a pagar pel tractament de cada tona de fang procedent de la depuradora de Pinedo.

D'altra banda, ha assegurat que “les retribucions que van percebre els consellers d'Emarsa, 775.000 euros, van ser il·legals perquè no es van aprovar en junta general, i no han retornat ni un euro”.

“La composició del consell era il·legal, hauria d'haver-hi hagut nou consellers com a màxim i eren divuit. A més, les seues retribucions es van incrementar un 300%”, ha afegit aquest ex alt càrrec del Consell, per a qui la Fiscalia reclama catorze anys de presó.

Etiquetas
stats