Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Audiència de València salva la investigació del cas Aido: factures falses de 60 empreses, prostitutes i 30 milions de la UE sota la lupa

Seu de l'antic institut tecnològic Aido.

Lucas Marco

València —

0

El cas Aido, que investiga les preteses irregularitats en la gestió dels 30 milions d’euros de fons europeus que va rebre un institut tecnològic amb seu a Paterna (València), continua avant.

L’Audiència Provincial de València ha desestimat els recursos d’uns quants imputats en la causa i ha avalat la investigació del Jutjat d’Instrucció número 2 de Paterna, iniciada a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció arran d’una denúncia el 2014 de la Conselleria d’Economia, encara en mans del Partit Popular, que va detectar irregularitats en la justificació dels fons de l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace) percebuts per l’Institut Tecnològic d’Òptica, Color i Imatge (Aido).

Els principals imputats en la causa, en què s’investiguen els presumptes delictes de frau de subvencions, estafa, prevaricació i malversació de cabals públics, són l’empresari i expresident d’Aido, Rafael Ros, i l’exdirector general Emilio Pérez. La investigació inclou un correu electrònic, del qual va informar el diari El Mundo, sobre el pretés pagament a prostitutes amb targetes Visa de l’entitat privada i sense ànim de lucre. 

La investigació ha permés localitzar 60 empreses “identificades com a proveïdors, que proporcionaven factures i documentació a Aido, amb la finalitat d’acreditar unes compres d’Aido que no s’havien esdevingut perquè l’Ivace pagara l’import d’aquesta despesa inexistent”, segons assenyala una interlocutòria de la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València a què ha tingut accés eldiario.es. 

La interlocutòria argumenta que el volum d’investigats que són administradors o titulars d’empreses és “molt nombrós” i encara falten unes quantes declaracions, motiu pel qual no descarta que s’hagen de practicar diligències addicionals en la instrucció de la causa. L’Audiència de València també aclareix que la investigació té sota la lupa les subvencions atorgades des del 2008 (i no sols les del 2013), que sumen uns 30 milions d’euros injectats a l’entitat sense ànim de lucre des que es va crear.

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional van registrar la seu de l’institut tecnològic per recaptar la documentació d’Aido sobre les subvencions que va rebre entre el 2008 i el 2014, incloent-hi la comptabilitat, la facturació i els correus electrònics. Els agents també van recaptar la documentació sobre les subvencions en mans de l’Ivace, tal com va informar aquest diari.

En una altra interlocutòria sobre la mateixa causa, els magistrats de la secció cinquena recorden que el termini de prescripció es va interrompre amb la interlocutòria d’incoació i successivament amb les resolucions que ha dictat la instructora. Així doncs, tenint en compte que es tracta de delictes continuats, l’Audiència de València considera que “no procedeix en aquests moments processals declarar-ne la prescripció”. 

La titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Paterna va acordar, a instàncies del ministeri fiscal, el sobreseïment provisional parcial de la causa respecte a una desena d’investigats, ja que ni estaven a Espanya en el moment dels fets, ni es desprén cap indici que conegueren o participaren en els canvis de concepte o en l’emissió de factures que no es corresponen amb faenes reals.

 

Etiquetas
stats