Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’entramat empresarial que es va beneficiar de la corrupció del PP

Francisco Camps saluda l’alcaldessa de València, Rita Barberá, davant d’Alfonso Rus. 31/03/07

Voro Maroto

València —

El cas Imelsa –Operació Taula per a la Guàrdia Civil– ha comportat la detenció de huit càrrecs del PP valencià, investigats per prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.

El jutge, la Fiscalia Anticorrupció i la Unitat contra el Crim Organitzat (UCO) de la Guàrdia Civil creuen que el PP –partit majoritari a la Comunitat Valenciana entre el 1995 i el 2015– va crear una trama de corrupció que va poder servir per a enriquir molts dels seus càrrecs i finançar il·legalment el partit.

Aquesta part de l’organització robava diners públics mitjançant l’adjudicació de contractes públics amb sobrecostos o justificats amb factures falses o unflades. Aquestes empreses són algunes de les que estan presumptament implicades en l’afer.

Berceo Mantenimientos. L’empresa pantalla creada per Marcos Benavent, el ionqui dels diners. Sense un sol empleat, va facturar milions d’euros a diversos contractistes habituals de la Diputació de València. Els investigadors pensen que es va usar per a blanquejar ingressos i cobrar dels proveïdors beneficiats per contractes públics.

Benigrass, fabricant de teixits d’aplicació agrícola i industrial propietat de Vicente Cuquerella, copropietari de la seu principal del PP a la Comunitat Valenciana. La companyia –escorcollada dimarts per la Guàrdia Civil– va ser una de les beneficiàries del pla de la Diputació de Valenciana per a equipar amb gespa artificial molts camps de futbol municipals. Aquest projecte va tenir un pressupost de 33 milions d’euros.

Ciegsa. L’empresa de la Generalitat creada per a construir escoles, la gestió de la qual està en dubte pels sobrecostos que va comportar de més de mil milions d’euros. Máximo Caturla, exconseller delegat de la companyia i exvicepresident de la Diputació, és un dels 24 detinguts.

Cleop, una constructora habitual en els contractes de les administracions valencianes. Va gestionar la grua de València durant una bona part del mandat de Rita Barberá. L’empresa, que va estar en concurs de creditors, figura en la llista de grans morosos amb Hisenda.

Engloba, l’agència de publicitat malcriada pel PP, segons Francisco Correa, cervell de la trama Gürtel. Hauria rebut adjudicacions a canvi de comissions i hauria participat en el blanqueig dels diners distrets. L’empresa va ser escorcollada i el president, José Adolfo Vedri, detingut al seu domicili.

Hermanos Doménech, amb seu a Muro d’Alcoi (Alacant). Com Benigrass, beneficiària del pla per a instal·lar gespa artificial.

Imelsa. L’empresa de la Diputació de València dirigida per Benavent, centre de les adjudicacions de contractes que s’unflaven per a distraure diners.

Espai Rambleta. Un dels centres culturals més actius de València. L’empresa va ser constituïda i és gestionada per un consorci d’empreses que van sufragar la construcció de l’edifici i la gestió de les seues activitats gràcies a un pagament anual –cànon– abonat per l’ajuntament de la ciutat. L’empresa responsable d’Espai Rambleta està presidida per Vedri, també president d’Englobal. I María José Alcón –en llibertat sota fiança pel cas– va participar de manera activa en l’adjudicació.

Servimun. Una empresa administrada per un soci del marit de la portaveu del PP a Alacant durant el mandat passat, Marta García Romeu. Mariano Sánchez, exsogre de Benavent, ha estat detingut per la presumpta vinculació amb la companyia, adjudicatària d’un servei d’atenció telefònica de la Diputació de València.

Etiquetas
stats