Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’escarabat morrut roig arrasa 245 palmeres a València des del 2007

Exemplars de morrut roig trobats a una palmera
València —

La plaga del morrut roig, l’escarabat que devora les palmeres fins a matar-les, manté en alerta l’Ajuntament de València. No debades, la ciutat tégairebé 19.000 palmeres en sòl públic que són susceptibles de ser víctimes d’aquest insecte tan voraç.

En aquest sentit, segons han informat fonts de la Regidoria de Medi Ambient, des de l’any 2007 que es va detectar aquest escarabat per primera vegada a València, han estat 665 palmeres datileres i canàries les que s’hi han vist afectades.

D’aquestes, 245 s’han abatut, 235 s’han recuperat i 185 estan procés curatiu. Les mateixes fonts han explicat que la majoria de les tales es van produir entre els anys 2007 i 2009, ja que la Conselleria d’Agricultura va considerar el morrut com una plaga de quarantena i va ordenar destruir tots els exemplars afectats.

A partir del 2009, Agricultura el va considerar una plaga convencional, per la qual cosa va autoritzar els tractaments preventius. Va ser llavors que l’Ajuntament de València va engegar un pla de control anual consistent en l’aplicació de tres productes (dos de químics i un de biològic) durant quatre vegades l’any en unes 6.000 palmeres.

Quan se’n detecta una d’afectada, s’hi aplica un tractament intensiu que pot anar acompanyat de poda terapèutica per a eliminar les zones afectades per l’escarabat.

Les mateixes fonts han destacat que l’Ajuntament va rebre un premi l’any passat atorgat per l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics per la gestió en la contenció de la plaga.

Respecte d’això, la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano (Compromís), ha assegurat que el Consistori tiraràendavant “el pla de control preventiu”.

A més, ha informat que s’ha establit “una moratòria general de plantació de palmeres canàries i datileres en zones verdesnoves, les més propenses a veure’s afectades pel morrut”, si bé és cert que “en algun cas particular es reposen”.

I és que, la virulència d’aquesta plaga no és com per a prendre-se-la a la lleugera. Segons l’últim informe de la Generalitat difós el 2012, aquest escarabat ha destruït fins aqueix any 7.000 palmeres a tota la Comunitat.

Un insecte que va assetjar el palmerar d’Elx

L’escarabat morrut roig va arribar a la Comunitat en les palmeres importades des d’Egipte. El 2005 es va detectar en el palmerar protegit d’Elx, considerat el més gran d’Europa, que va estar amenaçatseriosament. Des de llavors, s’ha escampat pràcticament per tota la Comunitat.

Etiquetas
stats