Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

L’herència Barberá: el jutge embarga els ingressos del recinte de la Copa Amèrica

Rita Barberá, al port de València, amb l’edifici Veles e Vents darrere.

Voro Maroto

Més de 400 milions de deute, pocs ingressos, un prestador que vol cobrar i jutges que li donen la raó: El Consorci València 2007, l’organisme que gestiona el recinte construït el 2005 a la vora del port de València per a acollir les regates de la Copa de l’Amèrica, és inviable. Una herència enverinada de Rita Barberá al seu successor en l’alcaldia, Joan Ribó.

L’últim marmoló a l’entitat integrada per l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament ve d’un jutjat d’instrucció de València, que obliga el Consorci a destinar tots els seus ingressos a abonar el crèdit impagat al Banc de Santander. Altres rendes –el lloguer de l’edifici Vetes e Vents, explotat per la iniciativa privada– ja s’havien embargat judicialment.

València 2007 deu 440 milions, fins ara ha acumulat pèrdues tots els exercicis i no hi ha previsió que puga generar ingressos per a tornar els diners als prestadors, bàsicament l’ICO, un banc públic. Les obres es van finançar gràcies a la intervenció del Govern de Rodríguez Zapatero, que va ser molt criticat pel PP per no invertir en els grans esdeveniments de l’època a la Comunitat Valenciana.

El consell rector del Consorci ha constatat la impossibilitat de resoldre el problema. Barberá, en el seu últim any en el càrrec, va presumir de la millora dels comptes –ingressos en alça i despeses a la baixa– però segons una estimació d’aquest diari els beneficis obtinguts són d’uns pocs centenars de milers d’euros. A aquest ritme, necessitaria milers d’anys per a saldar el deute.

Amb el recinte en ple funcionament –amarratges per a embarcacions, el Vetles e Vents, un escola de negocis i una incubadora d’empreses de Juan Roig, el Beach Club inaugurat fa poc, els coberts a rehabilitar i explotar...– les previsions d’ingressos mai no superarien els 20 milions d’euros. Ara no arriben a 10. I cal descomptar les despeses, al voltant de 7 milions.

Què s’hi pot fer? Hi ha tres opcions damunt la taula. La condonació del deute propietat de l’Estat a través de l’ICO, una reestructuració d’aquest o… no pagar. La primera l’ha descartada el Ministeri d’Hisenda, encara que Ribó, dijous passat, hi va insistir. Es confia que un nou govern l’accepte. La reestructuració tampoc la preveu el Govern de Mariano Rajoy i la tercera és, per la via dels fets, el que ocorre ara. Si fóra una empresa privada, València 2007 estaria en fallida. Deu quasi 70 milions només al Santander.

Amb el PP manant en els tres accionistes del Consorci –Estat, Generalitat i Aajuntament– no s’ha trobat una solució. Ximo Puig, el president valencià, i Ribó, únicament ofereixen una alternativa: que el Govern central perdone el seu deute i assumisca el contret amb la banca. Amb el PP ha estat impossible. Pensen que, potser, amb la investidura de Pedro Sánchez que el PSOE negocia, entre altres, amb Compromís, el recinte construït per a la Copa de l’Amèrica se salve de la fallida.

Etiquetas
stats