Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’home que va destapar les irregularitats de l’IVAM, proposat per a presidir l’Agència Antifrau valenciana

El advocat Joan Llinares (dreta), proposat per a dirigir la Agència Antifrau

Laura Martínez

L’home que va destapar les irregularitats de l’IVAM durant la direcció de Consuelo Císcar i que va netejar el Palau de la Música de Barcelona després de la gestió de Fèlix Millet té moltes possibilitats de ser qui lidere la lluita contra la corrupció valenciana. Joan Llinares (Alzira, 1953), advocat, economista i gestor cultural, ha estat proposat per tres associacions cíviques per a dirigir l’Agència Antifrau de la Comunitat Valenciana.

Aquest ens, impulsat per Podem, estarà adscrit a les Corts i el seu propòsit és prevenir la corrupció i afavorir una cultura de bones pràctiques en l’Administració valenciana.

Llinares és llicenciat en dret i té una àmplia trajectòria al capdavant d’institucions: va ser administrador de l’IVAM entre els anys 1989 i 2000, director general del Museu Nacional d’Art de Catalunya entre el 2001 i el 2009, director general del Palau de la Música de Barcelona fins al 2011, quan va passar a director gerent d’Edicions Bromera. El 2015 va ser requerit per Ada Colau per a dirigir els serveis jurídics i de transparència de l’Ajuntament de Barcelona i, ara, és proposat per a l’Agència Antifrau valenciana.

Tant per al Palau de la Música com per a l’IVAM se’l va requerir pel mateix motiu: auditar els comptes dels gestors anteriors, ambdós imputats per diferents causes. De fet, el judici a Millet per haver-se apropiat de més de 3 milions d’euros en el Palau comença aquest dimecres, mentre que Consuelo Císcar va ser imputada fa un any per irregularitats en el museu valencià, juntament amb quatre sotsdirectors. Llinares va facilitar la documentació que després es va convertir en informe per a acreditar la mala gestió de Císcar.

En el coliseu català, Llinares va traure a la llum les irregularitats que començaran a jutjar-se aquesta setmana. Entre aquestes, va permetre investigar el pagament de comissions per la constructora Ferrovial, a través de l’entitat, a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Va aconseguir en 18 mesos al capdavant del Palau que se li tornaren prop de huit milions d’euros a més d’1,6 milions procedents de Suïssa.

Les associacions que promouen aquest candidat són l’Observatori Valencià Contra la Corrupció, Acción Cívica Contra la Corrupción i Fundació per la Justícia. Aquesta última ha presentat dos candidats més per a dirigir l’agència: Antonio Penadés, advocat i president d’Acción Cívica, i el periodista Sergi Castillo, autor de dos llibres que tracten la corrupció valenciana en l’època del PP: Tierra de saqueo i Yonquis del dinero. Per la seua banda, la advocada María del Carmen Calatayud ha presentat la seua pròpia candidatura

Penadés va exercir com a acusació particular en el cas Cooperació, que investiga la desviació d’ajudes del Govern valencià al Tercer Món, que mai no van arribar a la seua destinació. Per la primera peça d’aquesta causa –en queden 2 pendents de judici– l’exconseller Rafael Blasco (a més, marit de l’exdirectora de l’IVAM) compleix condemna de 8 anys a la presó.

Una vegada presentats els candidats, les Corts Valencianes hauran de fixar data per a la comissió que avaluarà les tres propostes. Els tres noms proposats hauran d’acreditar independència de partits polítics, títol universitari relacionat amb les funcions de l’Agència i 10 anys d’experiència professional en l’àmbit funcional de l’Agència.

El mandat del director serà de set anys, haurà de comparéixer almenys una vegada l’any en les Corts i el seu rang serà de director general. L’ens no tindrà capacitat per a inhabilitar càrrecs públics, però sí per a establir sancions de fins 400.000 euros.

Etiquetas
stats