Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El MUVIM acollirà la Viquitrobada, la primera reunió anual de viquipedistes a València

Una trobada de Viquipedistes feta a València.

elDiariocv

El cap de setmana del 12 i 13 de novembre són les dates escollides pels viquipedistes, la comunitat darrere de l’enciclopèdia online Wikipedia, per a celebrar el seu encontre anual. Este acte, conegut com a Viquitrobada, consisteix en un conjunt de conferències i activitats que giren al voltant de la popular enciclopèdia online i els altres projectes de la Fundació Wikimedia.

L’acte, que se realitzarà a diferents sales del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, al Parc de l’Hospital de València Capital, encara no te una programació tancada, ja que la seua elaboració és com la dels articles de Viquipèdia: comunitària i realitzada a partir de les aportacions dels voluntaris. Entre les propostes que s’han enviat hi ha tallers d’infotaules per a usuaris avançats o un clàssic de les edicions anteriors, els tallers per a públic general que estiga curiós sobre com funcionen els projectes-wiki. Amical Wikimedia, l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, està oberta a les propostes de la comunitat, que en edicions anteriors han arribat a incloure tallers de copyright realitzats per especialistes, o la col·laboració de professors universitaris.

Segons un comunicat, les Viquitrobades són encontres de viquipedistes, i encara que és la primera vegada que els viquipedistes vénen a València, són ja un clàssic al nostre territori, ja que es duen organitzant des de fa 10 anys, sempre amb el suport d’Amical Wikimedia com a entitat coordinadora. L’anterior edició se celebrà a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i durant un cap de setmana va comptar amb la participació de 120 persones diferents. L’edició que es farà a València serà especial ja que serà la primera vegada que la Viquitrobada no es faça a una biblioteca, sinó que serà acollida per un museu. Precisament, el centre escollit, el Museu de la Il·lustració i la Modernitat, compta entre els seus fons amb un exemplar de la primera enciclopèdia, l’Encyclopédie impulsada per Diderot i d’Alembert al segle XVIII.

Esta activitat ha estat possible per la col·laboració que els diferents centres de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València duen a terme amb Amical Wikimedia. La Viquipèdia va entrar a la Dipu en la tardor de 2015, i des d’aleshores la col·laboració entre museus com el Muvim, el Museu de Prehistòria i el d’Etnologia ha estat constant. Precisament a Etnologia és on un dels socis d’Amical Wikimedia, Francesc Fort (TaronjaSatsuma, a internet) va exercir com a Viquipedista Resident, un projecte voluntari de cooperació entre Museus i la Viquipèdia que en el cas valencià, era la primera vegada que es duia a terme.

Les col·laboracions entre entitats culturals i les associacions de viquipedistes, conegudes com a GLAM, són una realitat a Europa i la resta del Món des de fa anys, institucions com el MOMA de Nova York o la Fundació Miró han dut a terme projectes d’este tipus. En el cas valencià, a l’experiència pionera del Museu Valencià d’Etnologia se sumaran esta tardor més centres de l’Àrea de Cultura de la Dipu, com l’Institució Alfons el Magnànim.

Etiquetas
stats