Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Manuel Alcaraz, sobre el govern del Botànic: “No ens conformem amb quatre anys”

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, en la Tribuna Mediterránea de Nueva Economía Fórum.

Adolf Beltran

“Arribats a aquest migdia, hem aconseguit estabilitzar el malalt”, ha assegurat aquest dilluns el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, en analitzar en una conferència els “dubtes i certeses” que es plantegen en l'equador de la legislatura autonòmica, dos anys després de l'arribada del canvi polític a la Generalitat Valenciana amb el Pacte del Botànic.

Alcaraz ha volgut fugir de qualsevol triomfalisme des que ha plantejat, tot citant  Umberto Eco, que “ningú no està lliure de l'assetjament dels dimonis del migdia”. I ha reconegut “la lentitud dels processos”, però ha puntualitzat que “ja no estem maleïts per l'ombra que transportem a l'esquena”, en al·lusió a la corrupció que va protagonitzar el PP, i ha conclòs: “Sense ser perfectes, ja no ens conformem amb quatre anys”.

En la seua intervenció en el Fórum Tribuna Mediterrània, en el qual ha sigut presentat per l'alcalde de València, Joan Ribó, el conseller de Transparència ha advocat per abordar el “crepuscle de la legislatura” amb la vista posada en 2019 per a aconseguir “més temps, més impuls, més complicitats i més il·lusió”.

“No solament hem sobreviscut, sinó que ho hem fet raonablement bé”, ha afirmat Alcaraz, que ha descrit les posicions amb les quals des de cada àmbit polític es va abordar la legislatura. Segons el conseller, la dreta va tractar els abundants casos de corrupció com una qüestió de “pomes podrides” i no com una forma d'exercir la política, com un sistema que no ha de repetir-se. “Poden demanar perdó setanta vegades set, però si no entenen que no va ser un accident, serà una mala recepta”, ha assenyalat. L'esquerra, per la seua banda, va plantejar el tema com “una malaltia que la crisi solament va venir a agreujar”.

Segons Alcaraz, el Consell sorgit del Pacte del Botànic ha promogut “vacunes” que han permès estabilitzar el malalt. Les seues polítiques s'estan desenvolupant amb certa lentitud, ha concedit, perquè l'herència del PP no solament van ser els estralls de la corrupció sinó també “una Administració que va deixar de modernitzar-se” i és necessari recobrar-ne el pols per a crear “una Administració dinàmica”.

Alcaraz ha reivindicat l'estabilitat del Consell del PSPV-PSOE i Compromís, que presideix Ximo Puig i del quual és vicepreisdenta Mónica Oltra, amb Podem com a soci parlamentari. “Cap govern del PP va durar tant des de la data d'investidura”, ha proclamat. Ha afegit que el Consell ha aprovat dins del termini i en la forma escaient els seus pressupostos aquests dos anys de legislatura, “la qual cosa a Espanya s'ha convertit en una gesta”, atès que fins a set comunitats autònomes funcionen amb els comptes prorrogats. I també ha indicat que el govern del Botànic ha reduït el dèficit en 1.000 milions d'euros, ha emprès la reestructuració de la funció pública i haurà enviat enguany “més de 40 projectes de llei” a les Corts Valencianes.

En relació amb la seua responsabilitat en el Consell, Alcaraz ha situat la transparència com “una peça de polítiques més àmplies de bon govern”, ha vinculat la transparència a la modernització tecnològica i ha anunciat l'aprovació en les pròximes setmanes d'un projecte de llei per a regular els lobbies. Després de les seues referències a la col·laboració amb la nova agència antifrau i amb el Consell de Transparència, organisme el treball del qual ha elogiat com a instrument per a emparar als ciutadans en les seues reclamacions d'informació a l'Administració, ha anunciat, en resposta a les seues queixes per falta de mitjans, un projecte de llei per a poder dotar-lo de mitjans i precisar les seues funcions.

En matèria de cooperació, que també forma part de les seues competències, Alcaraz, com havia fet Ribó en presentar-lo, ha al·ludit al cas Blasco, exconseller del PP empresonat per saquejar les ajudes al desenvolupament. “No relataré la misèria moral del que vam rebre”, ha indicat, per a afegir que, encara que l'assignació de fons està lluny del 0,7%, s'ha passat de 3,8 a 18,7 milions d'euros dedicats a cooperació.

El titular de Transparència ha insistit a atribuir al govern del Botànic un “avanç en cohesió social” i l'alcalde Ribó ha recordat a Mariano Rajoy “que la crisi dels refugiats continua existint” i que la xarxa de ciutats refugi, de la qual forma part València, ha donat “sobrades mostres” de la seua disposició a “ajudar a les persones que ho necessiten”.

Etiquetas
stats