Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Marc Granell: “El gran tema i l'únic tema de l'art és la mort”

D'esquerra a dreta, Francesc Calafat, Marc Granell, Xavier Rius i Vicent Berenguer.

Adolf Beltran

“El gran tema i l'únic tema de l'art és la mort”, va assegurar dimarts l'escriptor Marc Granell (València, 1953) durant la presentació del volum Poesia completa 1976-2016 (Institució Alfons el Magnànim), que recull tota la producció literària d'un dels autors més destacats d'allò que es va anomenar la “generació dels setanta”. Una generació a la qual es va incorporar Granell només prendre la decisió d'escriure en la llengua del seu país i amb els components de la qual va establir “una tertúlia interminable”, tot i que la seua estètica no s'adeia molt amb l'impuls d'experimentació formal i estilística que propugnaven.

Granell va explicar en un acte de presentació molt concorregut celebrat al col·legi major Rector Peset, a València, que el seu poeta de referència ha estat Antonio Machado i que sempre ha sentit “la necessitat de parlar més de la realitat”, de fer “una poesia el més clara i directa possible”, marcada per “preocupacions polítiques i socials”.

“La poesia de Marc Granell commou, no deixa indiferent ningú”, va assegurar Francesc Calafat, autor del pròleg del llibre. “Els dimonis que ens habiten, l'enemic que som per a nosaltres mateixos” i també “l'amenaça de la mort, la trascendència” són els grans temes de la poesia d'aquest escriptor valencià, segons Calafat, que en va remarcar “la bellesa convulsa” i la presència constant de “l'acció de pensar”.

Vicent Berenguer, responsable actual de la col·lecció, va recordar que fou el mateix Granell qui va començar dirigint-la i que ara s'ha représ després que ha estat “20 anys aturada”. La voluntat, no sols de publicar autors valencians o que escriuen en llengua catalana, sinó d'oferir traduccions de veus de la poesia universal va ser assenyalada per Berenguer com una característica originària de la co·lecció que pretén mantenir.

La referència a l'etapa en què Granell va treballar en la Institució Alfons el Magnànim va marcar la intervenció de l'escriptor, que va recordar els anys vuitanta i inicis dels noranta, en què es va convertir en la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació (IVEI) i va impulsar “obres i projectes fonamentals”. “Allò ho mataren de mala manera”, va lamentar Granell, per a elogiar tot seguit “la represa” que protagonitza l'equip actualment dirigit per Vicent Flor.

El diputat Xavier Rius, responsable de Cultura en la Diputació de València, de la qual depén la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i Investigació, va expressar la seua satisfacció pel fet que la entitat recupere l'obra d'un autor amb la lectura del qual ell mateix va “aprendre a estimar la poesia”. Al llarg de l'acte, Vicent Camps va recitar alguns dels poemes de Marc Granell, incloent-hi peces de poesia infantil. L'autor va explicar que sempre ha escrit per als infants sobre els mateixos temes que per als adults.

Etiquetas
stats