Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra, sobre les destitucions del Consell: “Volem posar el llistó ètic molt alt”

Concentració aquest divendres davant del Palau de la Generalitat per l'atemptat terrorista a Niça.

Voro Maroto

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha justificat les eixides del Consell de la número dos de Sanitat, Dolores Salas, i la número tres d’Economia, Mónica Cucarella, destituïda aquest divendres per no haver inclòs en la declaració de béns la condició de responsable d’una gasolinera de la seua família.

“Hem actuat amb rapidesa i deixant el llistó ètic molt alt, per posar en valor l’honestedat i la transparència d’aquest Govern”, ha dit Oltra. La portaveu del Consell ha confirmat que Cucarella ha estat destituïda –no ha dimitit– arran de l’informe de la Conselleria de Transparència que qualificava d’irregular l’omissió de Cucarella.

La vicepresidenta ha volgut contrastar la resposta de l’actual Govern valencià davant d’actuacions incorrectes –Salas va dimitir per la contractació de la seua filla en una fundació pública quan encara no era càrrec públic– amb la permissivitat de l’anterior Consell, del PP, amb la corrupció.

“El PP té senadors electes [en referència a Rita Barberá, exalcaldessa de València] investigats per l’operació Taula. I tots els seus regidors de València, menys un, imputats pel mateix cas. En altres països es dimiteix per plagiar una tesi doctoral [Alemanya, per exemple] o per endossar una multa de trànsit a tercers [cas del Regne Unit]”.

A aqueixos últims països vol assemblar-se pel que fa a exigència ètica el Govern valencià, ha suggerit Oltra. “El nostre comportament ha de ser incomparable amb el del passat, especialment perquè en una societat postcorrupta cal ser exemplars”.

Ni crisi de Govern ni entrada de Podem en el Consell

Oltra ha descartat a curt termini qualsevol remodelació en el govern presidit per Ximo Puig, encara que la substitució de Salas (secretaria autonòmica en Sanitat) i Cucarella (directora general d’Internacionalització) és “peremptòria”. Els nous nomenaments haurien de produir-se en breu.

L’entrada de Podem en el Consell, no obstant això, no sembla, ni de bon tros, imminent. Almenys, si es jutja per les paraules d’Oltra. Primerament s’hauria d’actualitzar l’Acord del Botànic, el full de ruta del Consell format per PSPV-PSOE i Compromís, a petició de Podem, el seu suport parlamentari.

Després, el partit dels cercles hauria de demanar l’entrada en el Govern valencià. Per a fer-ho, cal “un diàleg previ”. I a Oltra, a hores d’ara, no li consten cap de les dues coses. Això sí, li sembla “molt bé” que la formació liderada per Antonio Montiel, que s’ha mostrat disposat a fer el pas, vulga formar part de l’executiu.

Etiquetas
stats