Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Oltra pressuposta amb “crèdit ampliable” perquè ningú es quede sense prestació

La vicepresidenta Mònica Oltra, envoltada de fotògrafs, abans de començar la comissió de les Corts

Adolf Beltran

València —

“Els qui tinguen dret a prestacions en cobraran”, ha anunciat Mònica Oltra en relació amb la nova fórmula que ha implantat a l’hora d’elaborar els pressupostos del seu departament: el “crèdit ampliable”. Segons la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha obert aquest dimecres les compareixences dels diferents membres del Consell per explicar en la Comissió d’Economia de les Corts Valencianes els pressupostos del 2016, es tracta de garantir els “drets objectius”, de manera que, encara que s’acabaren els diners previstos en els comptes autonòmics, la consignació s’augmentaria perquè les persones pogueren accedir efectivament a la prestació que els correspon.

Oltra ha estat molt crítica amb el panorama que s’ha trobat com a conseqüència de la gestió del PP –en la conselleria no hi havia cap base de dades dels municipis per a enviar correus electrònics als ajuntaments, ha explicat com a exemple– i ha criticat especialment el “tap” de 46.000 sol·licituds pendents en matèria de dependència, que han de passar per 18 avaluadors, una xifra que ha considerat manifestament insuficient. Per això, després de destacar l’augment d’un 17% en el pressupost destinat a les polítiques d’igualtat i inclusió social, que arriba a 978 milions d’euros (144,2 milions més que en l’últim pressupost del PP), ha ressaltat els increments del 35,6% en la renda garantida de ciutadania, l’import de la qual arriba a 39,3 milions, i del 57,7% en la dependència, que arriba a 252 milions.

Segons la vicepresidenta –que ha recordat unes quantes vegades que rescatar persones és l’objectiu central de l’acord del Botànic, en què es basa l’actual govern de la Generalitat–, amb el pressupost del 2016 es veuran beneficiades 165 persones que ocuparan places noves en centres d’assistència propis de la Generalitat, 537 persones més que podran usar els serveis de transport en centres ocupacionals, 2.272 persones que veuran incrementats els diners de butxaca en centres residencials i tutelats i recuperaran les pagues extraordinàries, 3.317 persones que deixaran d’abonar “el copagament confiscador” en centres de dia, 15.000 persones que s’incorporaran a la renda garantida de ciutadania i 22.000 que ho faran cada any al sistema d’autonomia personal i ajuda a la dependència.

Precisament el copagament és l’argument que el PP ha escollit per criticar Oltra. La diputada María Jose Català l’ha acusada d’incoherència per defensar que en els pressupostos del 2016 figuren 1.300 milions sense consignació, per bé que es va oposar que l’últim Consell d’Alberto Fabra fera una cosa semblant i, fins i tot, hi va recórrer davant del TSJ. “És el primer frau del nou govern del Botànic”, ha proclamat Català, que ha qualificat Oltra de “vicepresidenta honorífica” perquè no s’ha encarregat de defensar els comptes de Presidència de la Generalitat, comesa que ha quedat a les mans del conseller d’Hisenda, Vicent Soler. El també popular José Juan Zaplana ha acusat Oltra, ha dit que “s’ha apoderat el control” del Consell, que ha fet “màrqueting polític” i que ha utilitzat un “diccionari oltranià” per a canviar el nom de les coses i anomenar “aportació suplementària” el que abans denominava copagament.

La vicepresidenta ha convidat els dos diputats a posar-se d’acord. “No puc ser honorífica i la que mana al mateix temps”, ha replicat. I ha arremés contra el PP. “Com s’hi atreveixen, quan són els responsables, els que han destrossat els serveis socials?”, els ha preguntat, per recordar que milers de dependents esperen el reconeixement de les seues ajudes o prestacions i uns quants milers més han mort sense veure-les reconegudes.

La resta dels grups parlamentaris han estat molt més amables en les seues intervencions. Si Cristina Cabedo, de Podem, grup que dóna suport parlamentàriament al Consell, ha recordat l’acord del Botànic i el seu compromís de rescat ciutadà, Mònica Àlvaro, de Compromís, ha destacat “dos puntals bàsics” de la nova política: la renda garantida de ciutadania i l’extensió de les ajudes a la dependència. I Concha Andrés, del PSPV-PSOE, ha qualificat de “xifra rècord” el pressupost que es destinarà el 2016 als dependents. D’altra banda, Alberto García, de Ciutadans, l’altre grup de l’oposició juntament amb el PP, s’ha mostrat d’acord a “situar les persones en l’eix central”, però ha reclamat més agilitat en la tramitació de les ajudes i de les prestacions. Oltra li ha respost que la “municipalització” o canvi en el sistema d’accés a les prestacions perquè l’avaluació vaja a càrrec dels serveis socials bàsics en simplificarà la tramitació, però li ha fet veure la incoherència de demanar agilitat i reclamar, com fa Ciutadans, que es retalle l’Administració. “Precisament, ens calen més funcionaris”, ha assenyalat la vicepresidenta.

Etiquetas
stats