Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra accepta el repte del PP d’investigar la gestió en els centres de menors

Mónica Oltra en les Corts.

Laura Martínez

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, recull el testimoni del PP i capgira la seua comissió d’investigació. “Em sembla molt bé, hi ha molt per investigar”, ha indicat la portaveu del Govern en resposta a la petició de la diputada Maria José Catalá perquè les Corts inicien una comissió que aclarisca la gestió dels centres de menors.

Després dels últims casos de prostitució, maltractament i presumptes abusos sexuals en dos centres valencians (Montolivet i Sogorb) han saltat totes les alarmes sobre aquest tipus de tutela, així com un encreuament d’acusacions entre Govern i oposició. El PP considera que la Conselleria de Polítiques Inclusives ha estat incapaç de protegir els xiquets. L’exconsellera d’Educació diu que el PP està disposat al fet que la comissió d’investigació, en cas que siga finalment aprovada, escrute la gestió en legislatures passades, sempre que, revise el quefer d’Oltra en l’assumpte. “Volem saber si la vicepresidenta està disposada a acceptar la investigació o si té res per amagar. Totes les circumstàncies que han provocat alarma han passat en el seu mandat”, ha dit Catalá.

La consellera de Polítiques Inclusives accepta l’encàrrec del PP en les Corts, encara que adverteix que el seu departament ja ha iniciat la seua investigació i que Fiscalia està fent el mateix. “Cap problema”, ha respost Oltra a Catalá. “Vull saber per què en la seua època no s’inspeccionaven els centres, per què no hi ha expedients oberts en els centres que denunciaven maltractament, per què qui inspeccionava estava vinculat al centre...” ha arrancat la vicepresidenta. També vol saber “per què enviaven a pidolar els xiquets, per què –a pesar de comptar amb fons públics– estaven inscrits en el Banc d’Aliments, per què menjaven fruita i verdura podrida…”, entre altres assumptes.

La consellera de Polítiques Inclusives ha explicat que només hi havia 7 inspectors per a més de 1.500 centres, mentre que la ràtio indica que ha d’haver-m’hi 20, que en tres anys només es van inspeccionar sis centres de menors, per la qual cosa conclou que “es va desmantellar el sistema d’inspecció”. A més, ha recordat que molts dels treballadors dels centres de menors no tenen la titulació necessària per a exercir d’educadors, qüestió que el col·lectiu ha denunciat nombroses vegades.

Pel que fa a les acusacions dels populars sobre, a criteri seu, l’excessiva quantia de dades revelades per la vicepresidenta sobre els menors i el presumpte agressor durant la seua compareixença en les Corts, ha indicat que en cap moment s’han facilitat les dades personals, que els noms dels menors són suposats i que fins i tot el presumpte assetjador se’l menciona per les inicials.

Els menors del centre de Sogorb, gestionat per les Germanes Terciàries, ja s’han traslladat a un altre centre i els de Montolivet completaran el seu trasllat el pròxim mes. Actualment hi ha dos detinguts pel cas del segon establiment.

Etiquetas
stats