Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Montoro visita València i acusa al Consell de deslleial, victimista i mal gestor

La líder del PP valencià, Isabel Bonig, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i la coordinadora general del PP valencià, Eva Ortiz, a València

Voro Maroto

Cristóbal Montoro s’ha llevat la roba de membre del Govern i s’ha posat el de fuet econòmic del PP. El ministre d’Hisenda, en una visita a València emmarcada en la campanya electoral, ha fustigat sense pietat el govern de Ximo Puig, el qual ha qualificat de deslleial, victimista i mal gestor.

El guardià de l’ortodòxia financera del Govern espanyol no ha deixat sense resposta quasi cap de les crítiques que li arriben permanentment des de la Generalitat. En primer lloc, ha endossat al Consell la responsabilitat que la Comunitat Valenciana reba amb retard els fons del FLA, un instrument financer amb què l’Estat proporciona liquiditat a les comunitats autònomes.

“La demora en el pagament és responsabilitat del Govern valencià, que no ha complit. Va tardar a presentar el pla d’ajust [preceptiu perquè l’Estat transferisca els diners] i després no ha presentat les factures oportunes [el FLA cobrirà els impagaments a proveïdors] en temps i forma”, ha dit Montoro.

El ministre, després de la reprimenda, ha assegurat que aquest dijous es pagaran quasi mil milions. I la setmana que ve, 450 més, “que no s’han pagat a pesar d’haver-hi recursos perquè la Generalitat no ha fet la seua faena” presentat les factures conformades. “Que es deixen de fer la víctima i es posen a treballar… encara que si governen més i es queixen menys potser deixen d’existir”, ha ironitzat.

Montoro ha acusat de joc brut el Govern valencià –“no és lleial acusar el Govern d’impagament en públic”– alhora que reconeixia el problema de la Comunitat Valenciana amb el finançament autonòmic. “Ací hi ha infrafinançament, jo mateix ho he dit. Per això cal una reforma consensuada del sistema per a garantir la igualtat dels espanyols a l’hora d’accedir als serveis públics”.

El ministre ha tingut temps de reunir-se amb diverses associacions empresarials i la cúpula del PP valencià, davant dels quals ha presumit dels èxits del Govern –“la recuperació en marxa”– i ha insistit en les receptes per a eixir de la crisi, una de les quals és “baixar impostos”. Davant d’això, i en resum d’Isabel Bonig, la presidenta del PP regional, no hi ha alternativa política. “Menys plorar i més treballar”, ha dit en referència al Govern valencià.

Guerra oberta: València contra Madrid

La visita de Montoro arriba enmig de la guerra oberta entre el Consell i el Govern central. Més enllà de les queixes –antigues, i sense aparença de solució ràpida– pel pèssim finançament de la Comunitat Valenciana, l’executiu format per PSPV i Compromís s’esgola –sense cap èxit– pel que considera discriminació flagrant del Ministeri d’Hisenda.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va clamar aquest mateix dimarts contra Montoro per un “abús intolerable”. No transferir via bestreta, una pràctica habitual, 450 milions d’euros a l’Administració autonòmica perquè puga fer front a les seues obligacions.

En les últimes setmanes els retrets des de València a Madrid també han estat constants pel bloqueig del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). El Consell acusa Hisenda d’incomplir la seua obligació de transferir diners amb càrrec a aquesta partida per fins electoralistes, deixant així a la Generalitat sense liquiditat.

Per si no fóra poc, el gabinet Rajoy també ha enervat Puig pel que fa a la gestió de l’anterior Govern valencià, del PP. Hisenda reclama al Consell actual el pagament d’una multa de 20 milions d’euros imposada per la Unió Europea al Regne d’Espanya per les trampes amb el dèficit d’un Consell presidit per Francisco Camps.

Llavors, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va ser explícita: “El govern està abusant de la nostra paciència”. Vista la reacció de Montoro, en el PP estatal no pensen el mateix.

Etiquetas
stats