Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Naiara Davó apel·la a una candidatura de consens per a Podem i crida a deixar arrere l’“època de disputes”: “Pilar Lima ja s’hi va presentar i va perdre”

Naiara Davó, síndica de Unides Podem en las Corts

Laura Martínez

València —

0

La disputa en la pròxima assemblea autonòmica de Podem està pràcticament garantida. L’anunci de la diputada i exsenadora Pilar Lima de fer un pas i optar a la secretaria general autonòmica ha molestat dirigents i companys del grup parlamentari per les formes i pel fons. El dilluns de vesprada, hores després que Lima anunciara les seues intencions, diputats i alts càrrecs van criticar que ho fera de manera unilateral i sense haver-ho, si més no, comentat.

L’exsenadora, que va encapçalar la candidatura a què feia costat Pablo Iglesias en l’assemblea autonòmica del 2017 en la qual es va ser elegir Antonio Estañ, va convocar una roda de premsa per anunciar la seua candidatura, de la qual la portaveu parlamentària es va assabentar pels mitjans de comunicació. Al marge de les formes, la decisió de Lima no ha assentat bé als equips que treballaven per construir una candidatura de consens. Des de la dimissió d’Antonio Estañ anunciada el juliol passat, els corrents de Podem buscaven conjuminar totes les sensibilitats en una llista que avalara la militància i evitar les disputes d’assemblees anteriors. L’anunci de Lima deixa, admeten, poques eixides: o consens al seu voltant o votació.

Preguntada dimarts per l’anunci de l’exsenadora, la portaveu en les Corts, Naiara Davó, confiava que encara hi ha temps fins a l’Assemblea per a configurar la unitat: “És el moment de construir amb calma i consensos amplis el Podem que governa”. Davó va criticar les candidatures construïdes al voltant de “personalismes”. La proposta de Lima implica deixar Davó fora del càrrec de portaveu orgànic. “M’agradaria un Podem on es repartiren les responsabilitats. Naiara Davó en el grup parlamentari està fent una faena extraordinària i crec que aquesta ha de ser la seua prioritat”, va considerar Lima en postular-se per a la secretaria general i advocar per recuperar la coralitat en la direcció.

Unes declaracions que no han agradat gens a l’equip de la portaveu parlamentària, que contínua reclamant unitat en el partit: “Si realment ens creiem que hem de deixar arrere una època de disputes, Pilar Lima ja hi va formar part quan es va presentar a la secretaria general el 2017 i va perdre. No van ser bons moments en l’àmbit intern, i ho hem d’admetre, perquè va haver-hi moltes disputes”, ha assenyalat Naiara Davó.

Davó mai ha confirmat explícitament que es presentaria a les primàries, encara que sí que ha liderat els intents d’una candidatura comuna. El seu equip en les Corts Valencianes ha treballat en aquesta línia i considera que el rostre i la veu del partit són aspectes que vindran després, amb el projecte mateix. “Els lideratges vindran de manera natural”, recordava dimarts.

La portaveu parlamentària dubta com una persona que es considera tan afí al secretari general de Podemos planteja un sistema organitzatiu que no té res a veure amb el model del vicepresident del Govern per a Vistalegre III, previst aquesta primavera i anterior als processos autonòmics. “M’estranya aquesta proposta que s’allunya tant del model estatal” de Podemos, on Pablo Iglesias “és més fort com a vicepresident del Govern i secretari general, una molt bona opció”, ha considerat Davó, que defensa que “la política institucional està molt vinculada a la de partit”, si bé ha coincidit que “cadascú ha de tindre el seu espai”.

En les últimes primàries per a la secretaria general, Davó va concórrer en la llista encapçalada per Lima, com en processos anteriors. També en les primàries per a les Corts Valencianes, on el partit va construir una candidatura que va liderar el vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, avalat per Iglesias. Molts dels que van concórrer en l’equip de Lima, Obrim Podem, han criticat la decisió, encara que els rostres valencians en el Govern central l’han aplaudida. El debat entre ‘pablistes’ i ‘errejonistes’ semblava superat en el partit amb la marxa d’Íñigo Errejón a Més País, encara que, atesos els últims moviments, els corrents en el partit a la Comunitat Valenciana ni es creen ni es destrueixen, només es transformen.

Etiquetas
stats