Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Només el dos per cent dels llibres que es compren a la Comunitat són en valencià

El president Ximo Puig i el conseller Vicent Marzà en la presentació del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura

Miguel Giménez

València —

La Biblioteca Pública de València acollia aquest dimarts la presentació del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que, amb el lema ‘Llegim, llegim, llegim’, ha desenvolupat la Fundació pel Llibre i la Lectura (Full) i que té com a objectiu augmentar l’índex de lectors a la Comunitat Valenciana mitjançant la coordinació de les activitats que fins a la data feien separadament les administracions públiques, el món acadèmic, la comunitat escolar, l’empresa i la societat civil.

Així doncs, es tracta d’un pla “integral, participatiu i obert, com a experiència de construcció col·lectiva”, com ha reconegut el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que pretén difondre el llibre i la lectura tant en castellà com en valencià.

Els valencians, mals lectors

Aquesta mesura dóna resposta a una situació preocupant, que situa els valencians per davall de la mitjana estatal en la major part de les estadístiques. Segons l’últim baròmetre d’hàbits de lectura elaborat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, els valencians, amb un 59%, se situen en desena posició, per davall de la mitjana estatal i a més de 12,2 punts de la comunitat autònoma més lectora, Madrid. Pel que fa als hàbits de lectura en llengua pròpia, només el 2% dels compradors van adquirir l’últim llibre en valencià.

En aquest sentit, Puig ha lamentat que la Comunitat Valenciana és l’última autonomia en lectors habituals en llengua pròpia i està per davall de la mitjana en lectors, per la qual cosa el pla “és una urgència social”, per això la importància d’aquest pla. Així, Jesús Figuerola, president de Full, cridava l’atenció sobre aquestes xifres “ridícules” que “haurien d’haver disparat totes les alarmes”, alhora que posava en dubte les polítiques, “si n’hi ha hagut”, dels governs anteriors de la Generalitat, “s’ha fet més pel foment de la lectura en sis mesos que en els vint anys anteriors”, per la qual cosa agraïa la “rapidesa i l’agilitat” en la resposta del nou Consell davant la seua crida.

Accions

La Conselleria ha habilitat una partida de 250.000 euros per al desenvolupament del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, una dotació que, juntament amb altres línies d’ajudes complementàries, suma 1,3 milions d’euros el 2016. La primera de les accions que es desplegaran és el ‘II Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l’escola’, unes jornades obertes i participatives que se celebraran a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València per definir les principals línies d’acció del pla.

Etiquetas
stats