Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El PSOE valencià es parteix en dues meitats davant del comité federal decisiu

Ximo Puig i Pedro Sánchez.

Voro Maroto

El PSPV arriba, com la resta de l’organització, partit en dues meitats davant del comité federal que el PSOE celebrarà dissabte, on es dilucidarà el futur a curt termini de l’organització i la correlació de forces entre els suports a Pedro Sánchez i els seus crítics.

El socialisme valencià està dividit totalment. El cap del Consell, Ximo Puig, vol forçar l’eixida de Sánchez. Una de les seues conselleres, la de Sanitat, Carmen Montón, no ha dimitit de l’executiva en senyal de suport al secretari general del PSOE. Mentre el PSPV dóna suport a la facció liderada per Susana Díaz, el partit a la província de València, liderat per José Luis Ábalos, es declara a favor de Sánchez contundentment.

La batalla es plasma en les declaracions públiques, en les xarxes socials –amb tots dos bàndols piulant en defensa de les seues posicions– i, fins i tot, al carrer. En una demostració sense rèplica a la resta d’Espanya, més d’un centenar de persones van protestar dijous contra la posició de Puig i el PSPV: “Fora colpistes del Partit Socialista”, van corejar a la seu del partit de València. La direcció dels socialistes ha censurat els insults.

En aquest context de confrontació oberta, 22 membres del PSPV tenen dret a acudir i votar en el comité federal decisiu. Hi arriben dividits, a priori, partits en dues meitats. Puig i el seu nucli dur (Alfred Boix, secretari d’organització; Ciprià Ciscar, diputat a Madrid; Vicent Sarrià, regidor a València...) donaran suport a la revolta, si no hi ha un eventual acord que reconduïsca la crisi.

Altres membres valencians del comité federal faran el mateix. Sánchez, d’altra banda, també té suports. A més d’Ábalos, el seu home a la Comunitat Valenciana, hi ha Gabriel Echávarri, alcalde d’Alacant, o Joan Lerma, senador i expresident de la Generalitat.

Hi ha diverses absències anunciades. L’exministra Leire Pajín mai no va a les reunions. Carmen Martínez, alcaldessa de Quart de Poblet i vicepresidenta de les Corts Valencianes, té un compromís al seu municipi. Elena Martín, exportaveu socialista en l’Ajuntament d’Alacant, ha d’atendre el seu negoci.

Segons fonts del partit, i sense que es decidisca –o es conega– el sentit d’alguns vots, la igualtat entre Sánchez i els qui volen destituir-lo és gairebé total.

Etiquetas
stats