Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El PSPV demana 16 anys de presó per a Cotino, a qui atribueix sis delictes en la visita del papa

L’expresident de les Corts i exvicepresident del Govern valencià, Juan Cotino

EFE

València —

El PSPV ha sol·licitat, com a part personada en la causa del cas Gürtel que investiga la visita del papa a València el 2006, penes que sumen gairebé setze anys de presó per a l’expresident de les Corts Valencianes i exvicepresident del Consell, Juan Cotino, com a autor de sis delictes.

Entre aquests delictes hi ha el d’associació il·lícita, prevaricació, malversació de cabals públics, frau a les administracions públiques, suborn i falsedat continuada en documents oficials.

En l’escrit de qualificació presentat a l’Audiència Nacional, a què ha tingut accés EFE, els socialistes valencians demanen que s’òbriga un judici oral a la Sala Penal per a vint-i-quatre processats, entre els quals hi ha Cotino i la presumpta cúpula de Gürtel, per haver comés, com a mínim, huit delictes.

Els delictes s’haurien comés, segons ha assenyalat el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata en l’escrit de processament del 22 d’abril passat, en contractar les pantalles i la megafonia de la visita de Benet XVI a València el juliol del 2006 per a clausurar la V Trobada Mundial de les Famílies.

A més de la petició de condemna de presó per cinc dels sis delictes que imputen a Cotino, els socialistes valencians, per als quals l’exdirigent del PP era el “responsable” dins del Govern valencià dels temes relacionats amb la visita papal, demanen per a ell huit anys d’inhabilitació oficial per a ocupació o càrrec públics pel delicte de prevaricació.

El també exdirector general de la Policia està retirat de la vida política des de l’octubre del 2014, en què va dimitir com a president de les Corts Valencianes i va renunciar a l’escó parlamentari per tornar a treballar al camp, concretament en el conreu del caqui, abans d’arribar a l’edat de jubilació.

Paper “fonamental”

El PSPV apunta en l’escrit Cotino i l’exdirector general de Radiotelevisió Valenciana, Pedro García, pel seu “paper fonamental” –a qui un informe de la UDEF considerava “element nuclear”– en la “participació d’autoritats públiques valencianes” que es van associar a la cúpula de Gürtel i a altres empreses relacionades “tant en l’adjudicació com en l’execució del contracte” per a cobrir la V Trobada Mundial de les Famílies.

En l’escrit de processament del mes d’abril passat, el jutge De la Mata acordava transformar les diligències prèvies en un procediment abreujat (l’equivalent al processament en un sumari), per això s’obria el termini perquè la Fiscalia i la resta de les acusacions presentaren els seus escrits sol·licitant l’obertura de judici oral i les penes que reclamaven.

Segons diu el jutge en la resolució, l’entramat empresarial de Francisco Correa, presumpte líder de la trama Gürtel, va aprofitar la visita papal per a aconseguir l’adjudicació, de manera il·lícita, de contractes públics, de manera que es va apoderar de fons públics per a enriquir-se personalment.

Els fets es limiten a la contractació del lloguer de pantalles, de manteniment i de megafonia, amb un cost de set milions d’euros, que presumptament va ser fixat pels imputats, que van decidir que ho assumira l’ens públic RTVV, que al seu torn ho adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

De la Mata assenyala Juan Cotino com a “factòtum” i “element nuclear” d’aquesta fundació com a responsable últim dels contractes, ja que “manejava des de l’ombra” les contractacions, d’acord amb el llavors director de RTVV, Pedro García.

Cotino, prossegueix la interlocutòria, “va aconseguir el propòsit d’adjudicar al grup Correa els serveis esmentats” d’imatge i de megafonia, usant els fons públics de RTVV per a fer-ne el pagament i permetent a García aprovar-ho amb un sobrecost ben ampli, amb què es van enriquir personalment els membres del grup.

stats