Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSPV s’alinea amb la dreta per derogar el segon metge en els bous al carrer i Compromís encara es planteja la seua postura

Bous al carrer en Vilafranca

Laura Martínez

Les Corts Valencianes derogaran la disposició de la llei d’espectacles que obliga que estiguen presents dos metges en els festejos dels bous al carrer. La disposició legal no ha arribat a entrar en vigor, malgrat haver-se aprovat en el parlament autonòmic. La mateixa cambra va acordar, amb l’acord de PSPV i Compromís i el suport de Ciutadans, establir una moratòria perquè la norma no fora de compliment obligat fins a gener del 2020.

En el ple de les Corts Valencianes que comença dimecres es debatrà la proposta, plantejada pel PP, que adapta una proposició de les mateixes característiques presentada pel PSPV abans que acabara la legislatura anterior. Segons expliquen els socialistes, com que és un “calc”, la seua posició continua sent la mateixa. La proposta comptarà amb el suport de Ciutadans, que així ho va manifestar en la comissió taurina, i de Vox. El grup parlamentari de Compromís assenyala que haurà de decidir la seua postura en una reunió prèvia al ple. Només Unides Podem es mostra contrari a eliminar el segon metge per “coherència” amb el seu treball legislatiu, segons explica Irene Gómez, diputada d’aquesta formació. La parlamentària considera la derogació una “temeritat i irresponsabilitat” i assenyala que a Aragó es va arribar als tribunals, que finalment van determinar que en els festejos ha d’haver-hi un metge i tècnic ajudant.

La derogació, exposa el PP, es fonamenta en el fet la disposició addicional “preveu un contingut impossible de complir” atesos els terminis, el nombre de festejos i de facultatius a la Comunitat Valenciana. “Les exigències introduïdes poden acabar dificultant en la pràctica la celebració dels festejos”, apunta el text, que els qualifica d’esdeveniment que necessita la “protecció i suport” de les administracions públiques, atés el “gran valor que tenen”.

La Llei d’acompanyament als pressupostos, aprovada al desembre del 2017, va incloure a instàncies de Podem i amb el suport dels socialistes i dels valencianistes una modificació del reglament per a incloure la presència de dos facultatius. La mesura buscava, segons el plantejament, augmentar la seguretat en uns festejos que s’han cobrat la vida de 16 persones en els últims cinc anys i que arrosseguen més de 3.500 ferits des del 2015.

El PP i els sectors taurins, incloent-hi penyes, ramaders i alcaldes, van clamar contra la mesura, adduint que implicava de facto un atac a la festa. Els organitzadors dels festejos taurins consideren que amb aquest requisit els costos es fan inassumibles per a molts ajuntaments, especialment els dels municipis més menuts.

Des que es va cordar la moratòria de dos anys, al febrer del 2018, els sectors taurins han anat pressionant els partits polítics per desfer la mesura, tant a través de la Comissió Tècnica de Bous al Carrer, que integra a l’Administració pública, com a través dels representants de les ramaderies.

De la seua banda, el col·legi de metges de Castelló va manifestar a través d’un comunicat que “la seua presència en els recintes és necessària per a garantir la seguretat assistencial dels participants en aquests espectacles”, a més de recordar que “la llei estatal recull l’obligatorietat que siguen dos facultatius els que atenguen la infermeria”.

Segons les últimes dades presentades per la Comissió Consultiva de Festejos Tradicionals, en la qual està representada l’Agència d’Emergències, aquesta temporada han mort cinc persones i 285 més han resultat ferides, 13 d’elles de gravetat, en els 7.600 festejos taurins a la Comunitat Valenciana.

Etiquetas
stats