Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Pablo Iglesias irromp via pantalla en el Vistalegre valencià

Pablo Iglesias intervé per videoconferència en un acte del Front Cívic.

Laura Martínez

Un a través d'una pantalla en la facultat de Filosofia de la Universitat de València, un altre en una manifestació per l'aniversari de 15-M. Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero, els dos pesos pesats de Podemos des de la seua fundació, aterren a València durant el procés de votacions de l'Assemblea Ciutadana autonòmica, tots dos en actes amb membres de la mateixa candidatura; Obrint Podem.

Més Morat, més Podem i Aprofundir el Canvi temien a més una visita d'Iglesias a la Comunitat Valenciana, atès que la popularitat del dirigent podria produir un al·luvió de vots a la candidatura a la qual dóna suport. Els seus temors s'han vist confirmats i per partida doble, encara que de forma més subtil que l'esperada.

Aquest dimarts el secretari general de la formació morada ha intervingut en un acte en la Universitat de València sobre el sistema de pensions organitzat pel Front Cívic i altres organitzacions d'estudiants, en el qual participa Héctor Illueca, número 2 d'Obrint Podem. A més, de Front Cívic, l'organització creada per Julio Anguita, procedeixen altres integrants de la candidatura de Pilar Lima, que també ha acudit a l'acte com a públic al costat de la senadora Vicenta Jiménez.

L'acte, que no estava organitzat des de la candidatura, ha comptat amb unes 200 persones en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la Universitat de València, la majoria del col·lectiu iaioflautes, així com del sindicat estudiantil amb marcat caràcter feminista Acontracorrent. En ell s'ha debatut sobre la sostenibilitat del sistema públic de pensions, criticant les reformes laborals del PP i PSOE. La intervenció d'Iglesias, un vídeo gravat amb anterioritat d'uns 5 minuts, instava els assistents a acudir a l'acte de suoport de la moció de censura dissabte que ve, així com a expulsar “la trama” de les institucions.

D'altra banda, el dilluns va acudir a Torrent Juan Carlos Monedero, un dels ideòlegs de la formació, a un acte convocat per l'aniversari del 15-M al costat de Pilar Lima (candidata a la secretaria general), Ricardo Romero -'El Nega'- (número 8 de la candidatura) i Esther Sanz (número 41). Des d'Obrint Podem insisteixen que cap dels dos actes són organitzats pel partit i en què Monedero és un militant més de la formació.

Des que es va conèixer el seu nom i el seu projecte, Pilar Lima ha sigut qualificada com la candidata del 'pablisme', atès que el secretari general la va incloure en les seues llistes per a Vistalegre, entre altres motius. Aquest suport ha anat causant incomoditat en la resta de candidatures, que critiquen que el partit haja posat de forma camuflada mitjans a la disposició d'Obrint Podem per a augmentar la seua visibilitat. A més, consideren que vulnera l'acord de neutralitat de la formació per als processos interns. “Hi ha un protocol de neutralitat que Pablo Iglesias s'hauria de mirar”, ha assenyalat l'actual líder valencià Antonio Montiel aquest dimarts.

La indignació de Més Morat, més Podem i Aprofundir el Canvi ha arribat a la comissió tècnica que avalua el procés, que ha comunicat a Obrint Podem que l'acte de Monedero podria haver incomplit el principi de neutralitat, encara que no ha aclarit si demanarà al Comitè de Garanties estatal que intervinga. Els integrants de les dues candidatures han manifestat el seu malestar en diverses ocasions, encara que tots dos caps de llista, Fabiola Meco i Antonio Estañ, prefereixen esperar al fet que la comissió tècnica decidisca si vulnera o no el reglament. No obstant això, el líder d'Aprofundir el Canvi lamenta que “aquests actes puguen haver provocat algunes discussions que no tenen a veure amb els reptes que hem de resoldre en aquest procés”.

Fins i tot el secretari d'organització, Pablo Echenique, ha fet pública una missiva en la qual demana a les candidatures dels processos autonòmics evitar l'agressivitat i “l'ús espuri” dels recursos del partit. “La utilització espúria de la burocràcia, l'aparell i els reglaments per a combatre als que no pensen com nosaltres o la molt vella i gens ètica operació de filtrar als mitjans de comunicació (fins i tot a mitjans clarament conservadors) rumors, decisions no confirmades, opinions privades o intents de desprestigi personal; tot açò ens fa més pobres, més xicotets, més arnats i més febles”, avisa Echenique.

Des d'Obrint Podem defensen que els actes res tenen a veure amb la candidatura, que Monedero és un militant més i que Iglesias, si bé intervé com a dirigent, no ho fa en un acte de partit. “El partit no pot estar parat perquè hi ha processos interns”, expliquen fonts d'aquesta candidatura, que eviten pronunciar-se sobre la decisió de la comissió tècnica per respecte al procés i a la resta de candidatures.

El procés de renovació de la direcció de Podem valencià ja augurava conflicte, donada la impossibilitat de les candidatures de pactar ni objectius ni llistes, que les disputes per xarxes socials han acrescut. Si la divisió es tradueix en les votacions i en la composició del consell ciutadà, els tres corrents hauran de replantejar-se amb quin tarannà afronten la labor en el partit i les seues relacions entre si per a evitar un efecte balcanitzador en la formació morada.

Etiquetas
stats