Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'esquerra valenciana agrupa les seues forces per a les noves eleccions

Un momento de la reunión entre los representantes de Compromís, Podemos y Esquerra Unida en Valencia

Adolf Beltran

València —

“L’objectiu és avançar el PP”. Així resumia un dels participants la negociació que aquest dilluns han encetat Compromís i Podem amb Esquerra Unida del País Valencià per formar una coalició al Congrés dels Diputats amb vista al 26 de juny més àmplia que la que va aconseguir la segona posició en les eleccions del 20 de desembre passat. D’altra banda, la “predisposició” d’aqueixes mateixes formacions i del PSPV-PSOE (tercer en aqueixos comicis per davant de Ciutadans) a tancar un acord per a una llista conjunta al Senat està damunt la taula. L’esquerra valenciana negocia pactes preelectorals amb el límit de les 20.00 del dijous 13 de maig, termini màxim per a inscriure candidatures.

La reunió celebrada per Compromís, Podem i Esquerra Unida, pendent del pacte d'àmbit estatal entre la formació morada i la federació d'esquerres que finalment es produí a Madrid, va concloure amb un acord: no elaborar un programa electoral complet, sinó un manifest que reculla els aspectes fonamentals. Fa només sis mesos que les forces involucrades van fer públics els seus programes i els negociadors consideren absurd reelaborar-los.

La constitució d’un grup valencià en el Congrés dels Diputats, que va ser una de les línies prioritàries de la coalició Compromís-Podem en la campanya del desembre i que es va frustrar, a pesar dels magnífics resultats obtinguts, perquè la Mesa de la Cambra Baixa ho va impedir pel fet d’interpretar el reglament de manera restrictiva, tornarà a ser un argument central de la nova coalició ampliada a Esquerra Unida. Els negociadors s’inclinen per no inscriure la candidatura sota el paraigua d’un partit instrumental per a esquivar l’escull, com s’havia especulat, i opten per mantenir la figura de la coalició electoral. “La del grup parlamentari és una qüestió política, no jurídica”, comenta un d’ells. “El partit instrumental, en realitat, seria un frau de llei”. Obtenir una correlació de forces que òbriga la mà de la Mesa del Congrés a crear el grup propi, com ho fan Convergència i Esquerra Republicana de Catalunya, malgrat que incompleixen algunes de les condicions establides, és l’aposta.

L’entrada d’Esquerra Unida en la coalició es concretarà sobretot a València, on s’incorporarà algun candidat d’aquesta organització en llocs d’eixida, tot i que obligarà a retocar les llistes de Compromís-Podem de fa sis mesos en aqueixa circumscripció i en la resta, però el tema no s’ha abordat encara formalment en la mesa de negociació.

Els negociadors s’han citat aquest dimarts per continuar parlant mentre es mantenen contactes amb els socialistes per a formar el que s’ha qualificat com una “entesa” al Senat. També ací l’objectiu és superar el PP i obtenir nou dels 12 senadors que s’elegeixen en les tres circumscripcions valencianes, la qual cosa reduiria de nou a tres la representació dels populars valencians en la Cambra Alta.

De la importància que la direcció socialista atorga a aqueixa possible plataforma dóna una idea que, per a estar atent a la negociació, el president de la Generalitat i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha suspés un viatge que tenia previst a Alemanya el dijous, dia límit per a arribar a un acord. L’executiva del partit dels socialistes valencians té prevista una reunió la vesprada d’aquest dimarts i podria celebrar-se el dimecres una reunió de totes les forces implicades en la maniobra.

“Busquem una fórmula que no plantege problemes jurídics i que ajude a fer visible en el Senat, la Cambra territorial, el Pacte del Botànic”, sosté un dels negociadors, en al·lusió a l’acord entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem que sosté l’actual Govern valencià.

Etiquetas
stats