Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Pedro Sánchez pot ser secretari general si hi ha un procés correcte i amb garanties”

José Luis Ábalos.

Voro Maroto

José Luis Ábalos (Torrent, València, 1959) és diputat i portaveu adjunt del PSOE en el Congrés i un dels suports més importants de Pedro Sánchez, a qui ha secundat sense fissures des que es va presentar a les primàries.

Enfrontat amb Ximo Puig, un dels barons socialistes que va donar suport a la revolta contra Sánchez, el secretari general del PSPV-PSOE de la província de València dóna la seua visió sobre el partit després de la investidura de Mariano Rajoy.

Vosté va demanar que el PSOE només concedira a Rajoy les abstencions imprescindibles. Hauria evitat això la dimissió de Sánchez i la ruptura de la disciplina en el grup parlamentari?

Segurament. I s’hauria visualitzat millor que es vol fer oposició i no deixar el camí expedit al PP. A més, hauria evitat els problemes creats pel no del PSC.

Quines possibilitats té Sánchez de tornar a ser secretari general del PSOE?

Si hi ha un procés correcte i amb les garanties del congrés anterior, en té bastants.

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha carregat de manera implícita contra Pedro Sánchez i les primàries que va guanyar, les quals les ha anomenades “Operación Triunfo”.

Els seus comentaris han suscitat indignació. Quan un vol ser respectat, ha de respectar; ho dic pel seu menyspreu a qui ha estat secretari general del PSOE.

Està en condicions, el grup parlamentari socialista, de fer la tasca promesa d’oposició al PP?

Espere que sí.

Està compromés el paper nuclear del PSOE en la política espanyola? Hi ha risc de ruptura?

La situació és absolutament nova i és molt difícil abordar-la amb esquemes i plantejaments de fa 20 o 30 anys. Cal abordar l’excepcionalitat amb flexibilitat per no crear més problemes al partit.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat suport i ha participat en les maniobres contra Sánchez, contra l’opinió de part dels quadres i militants del PSPV-PSOE. Com valora la seua actuació en aquesta crisi?

No la compartisc. No la compartisc. No la compartisc. El PSPV té una singularitat i una vocació que no s’ha vist reflectida en aquesta situació. Quan un lidera una organització, ha d’escoltar la seua gent, el conjunt de la militància. La federació valenciana s’ha expressat amb claredat i basant-se en els procediments i les normes internes. La pressió està ací.

Per què el PSC i els socialistes de Balears han votat no, a diferència del PSPV?

Si el PSPV haguera ordenat votar no, ho hauria fet. Jo, per convicció hauria votat no, però sóc secretari general i membre del Comité Federal, i he d’acatar les decisions i, per responsabilitat, m’he abstingut. Sense aqueixa responsabilitat, potser hauria obrat d’una altra manera.

Etiquetas
stats