Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem inhabilita una diputada i la seua cúpula a Alacant per un frau

La diputada autonòmica de Podem, Covadonga Peremarch, en un acte a Dénia.

Voro Maroto

Podem ha sancionat amb un any de suspensió de militància i un altre d’inhabilitació 10 dels 24 membres de la direcció d’Alacant capital, entre ells el president, Jesús Bustos, i la diputada autonòmica, Covadonga Peremarch, que haurà de deixar el càrrec o passar al grup de parlamentaris no adscrits.

La comissió de garanties democràtiques estatal considera provat que una part del consell ciutadà d’Alacant va recórrer a diversos estratagemes per guanyar les primàries del partit celebrades a les acaballes del 2014. Per exemple, unflar el cens o concertar accions de desprestigi contra altres candidats a través de comptes falsos.

Els ponents de la resolució es mostren molt durs amb la direcció del partit a Alacant en uns quants passatges dels 17 fulls de la sanció. Els acusen, per exemple, de captenir-se de manera “grollera i desagradable” a través del Whatsapp i les xarxes socials, “en què l’insult al contrari era la manera habitual de referir-s’hi”. També ratifica que els sancionats “van inscriure o van facilitar la inscripció, a distintes persones al municipi a fi que votaren en les eleccions al Consell Ciutadà i al secretari general d’Alacant”.

La decisió de Madrid s’ha comunicat el 8 de gener, quatre mesos després de la resolució anterior i després de les eleccions. La comissió estatal ha ratificat quasi íntegrament –l’acusació d’unflar el cens amb menors d’edat no s’ha considerat provada– la decisió de la comissió valenciana, la “instrucció de la qual” considera “impecable”.

La investigació es va obrir quan un sector del partit va denunciar un frau en les primàries d’Alacant. Segons la reclamació, Bustos i altres càrrecs de Podem haurien unflat el cens amb la inscripció de menors i altres persones que van votar a pesar de no complir els requisits, per exemple, no estar empadronats i fer servir adreces falses. Ho van fer a través d’un grup de Whatsapp en què també estava i va participar la diputada Peremarch, a qui el partit tenia previst demanar la renúncia.

Comissió gestora i primàries

La denúncia va ser el colofó a un procés de primàries renyit i insípid. Bustos, que es va presentar al capdavant de la llista avalada per Pablo Iglesias, va derrotar el sector crític en primàries de manera ajustada: 628 vots (52%) contra els 514 (43%) de la candidatura encapçalada per Nerea Belmonte. Aquesta, ara regidora per Guanyar Alacant, va dir al seu dia que el seu rival hauria de dimitir si es confirmava la manipulació del procés.

Podem considera que, efectivament, el resultat de les eleccions va poder quedar “compromés” ateses les irregularitats. Ara, la direcció de Podem a la Comunitat Valenciana queda autoritzada “a fi que nomene un equip tècnic” (una comissió gestora interina) per, si cal, dirigir el partit a Alacant fins a la convocatòria de noves primàries.

El consell ciutadà d’Alacant ja va dimitir en ple el 20 de desembre passat entre crítiques a la direcció autonòmica, al procés disciplinari ara tancat –“llarg i dolorós”– i amb una defensa tancada dels militants ara suspesos. Encara que oficialment no es va reconéixer aquest extrem, fonts del partit asseguren que la direcció va ser forçada a abandonar per les cúpules estatal i valenciana.

Etiquetas
stats