Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El nou cap de Policia a la Comunitat Valenciana va retardar 5 anys un informe sobre la corrupció del PP

El nou cap superior de Policia a la Comunitat Valenciana, José Javier Causant

Pedro Águeda

Madrid —

La Policia Nacional a la Comunitat Valenciana té nou cap superior. Es tracta de José Javier Causante, fins ara cap provincial a Alacant i el comissari davant el qual va haver de mitjançar el Poder Judicial l’abril passat perquè lliurara un informe sobre la corrupció del PP d’Alacant, que un jutjat d’aqueixa ciutat esperava des de feia cinc anys. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar aquest dimecres l’ordre del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per la qual Causante substitueix José Manuel Salgado, jubilat el desembre passat.

La Unitat de Suport per a Causes de Corrupció (UACC pel nom en castellà) és un instrument creat pel Consell General del Poder Judicial per a desembossar investigacions d’aquest tipus. La UACC es va estrenar l’abril del 2015 amb una carta al director general de la Policia, Ignacio Cosidó, perquè remoguera els “obstacles” que impedien l’emissió d’uns informes del conegut com a cas Brugal, que va esclatar el juliol del 2010 i va incloure la detenció del president de la Diputació de Castelló, José Joaquín Ripoll.

El Poder Judicial intercedia així en un enfrontament entre el jutge Manrique Tejada del Castillo i el comissari Causante en el marc de la causa per la martingala del Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) d’Alacant en favor de l’empresari Enrique Ortiz. El jutge Tejada del Castillo feia quasi cinc anys que reclamava a la Policia un informe sobre la documentació confiscada el juliol del 2010 en la seu del Grupo Cívica, el domicili particular i el iot de l’empresari esmentat.

El gener del 2015, el jutge havia enviat un escrit el comissari Causante en què li exigia informació sobre l’“estat de la investigació i que, si és el cas, pose els mitjans personals i/o materials necessaris per a poder dur a terme per part del grup policial les conclusions de la investigació sobre l’anomenat cas del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alacant”.

El jutge feia notar el seu malestar en l’ofici, “màximament tenint en compte que algun dels informes pendents es refereixen al resultat de l’entrada i l’escorcoll en el domicili personal del senyor Ortiz, seu social del Grupo Cívica i l’embarcació Elena, dut a terme el 6 de juliol de 2010 i que ja va sol·licitar aquest mateix jutjat per ofici el 6 de febrer del 2012”. La intervenció del Poder Judicial va produir efecte i al mes següent del requeriment de la UACC, la Policia lliurava al jutge l’informe que aquest no havia pogut obtenir pels seus propis mitjans.

El 6 de juliol del 2010 esclatava l’Operació Brugal, on s’entrecreuaven les perquisicions pel Pla Urbà d’Alacant i la concessió de la gestió dels residus a la comarca del Baix Segura. Els interessos de la rajola i els fems connectaven el totpoderós PP alacantí i l’empresari més important de la província, Enrique Ortiz. L’exalcaldessa d’Alacant Sonia Castedo està imputada en aqueixa investigació per revelació d’informació privilegiada, dos delictes de suborn i altres tants de tràfic d’influències. L’operatiu ha donat peu a 20 causes judicials distintes.

Una segona reclamació judicial

Una segona reclamació judicialSegons va publicar El País, la jutgessa d’Oriola que investiga l’adjudicació del tractament de fems al Baix Segura, Rosa María Villegas, també es va queixar a Causante el gener del 2015. En aquest cas, la jutgessa reclamava que s’analitzara d’una vegada per sempre la documentació confiscada en els escorcolls de l’estiu del 2010 i s’elaborara un informe. Al·ludia en el seu cas als papers i al suport informàtic intervinguts en el domicili de Ripoll i en la seu de la Diputació d’Alacant.

La jutgessa Villegas donava a la direcció de la Policia que dirigia Causante el termini “improrrogable” d’un mes i l’ advertia que, si no responia afirmativament, podria incórrer en un delicte de desobediència.

Va resultar que s’havia produït un error en l’enviament, que va poder ser esmenat. En tot cas, la Policia assegurava en un ofici que els documents es van enviats en brut, sense analitzar, i afegia que “la càrrega de treball assumida per les unitats policials destinades a la lluita contra la corrupció, amb caràcter general, estan provocant que el resultat de les gestions encomanades no es faça arribar als diferents jutjats en el termini en què són requerits”.

Fa dues setmanes, la Fiscalia Anticorrupció va fer públic el seu escrit d’acusació en la peça del presumpte tripijoc de l’adjudicació del servei de recollida de fems en el Pla Zonal de la comarca del Baix Segura. El fiscal demana 16 anys de presó per a l’expresident popular de la Diputació d’Alacant José Joaquín Ripoll; 17 per als empresaris Enrique Ortiz i Ángel Fenoll, i quatre per a l’exalcaldessa del PP d’Oriola, Mónica Lorente. En total acusa 13 persones, entre elles, polítics i excàrrecs públics i empresaris, i l’exportaveu del PSPV en la Diputació alacantina, Antonio Amorós.

Vinculat a Cotino

Vinculat a CotinoEl comissari principal Causante és considerat molt pròxim a Juan Cotino en mitjans policials. Cotino va ser director general de la Policia amb José María Aznar entre els anys1996 i 2002. Procedent de l’Acadèmia Militar de Saragossa, José Javier Causante també és considerat un comissari afí a l’actual director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó.

En una conversa intervinguda a Enrique Ortiz en el marc del cas Rabassa, l’empresari i un soci es jactaven que Juan Cotino –llavors conseller de Benestar Social– els omplia els geriàtrics que tenien. Entre els socis d’Ortiz en aqueix negoci hi havia Vicente Cotino, nebot de l’expresident del Parlament valencià, i un dels empresaris que integraven la llista de les donacions irregulars al PP nacional. En les converses del cas Rabassa, Cotino figura reiteradament assenyalat com la via que feia servir l’empresari Ortiz per a arribar a la Generalitat.

Etiquetas
stats