Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís i Podem ratifiquen la seua unió davant notari

Enric Morera (Compromís) i Àngela Ballester (Podem) després de registrar la coalició davant el notari.

elDiariocv

S’ha acabat el fulletó. Després que dimecres passat Compromís i Podem arribaren a un acord definitiu per a la formació d’una candidatura unitària, “progressista i d’obediència valenciana”, amb vista a les eleccions generals del pròxim 20 de desembre, aquest divendres s’ha formalitzat l’acord davant notari. Això sí, sense la participació d’Esquerra Unida, que després d’un últim intent decidia desmarcar-se definitivament pel fet de no acceptar les condicions que els oferien els seus potencials socis, el número quatre per València.

Un matrimoni electoral que ja gaudeix de nom oficial. Finalment, ‘Compromís-Podemos. És el moment’ serà la denominació de la candidatura conjunta que disputarà l’hegemonia de l’esquerra valenciana al PSPV. L’administrador de la candidatura és una cooperativa que treballa amb una comissió de consens.

Després de formalitzar l’acord, la secretària de Coordinació estatal de Podem, Ángela Ballester, ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que la seua formació està “molt satisfeta” i “molt il·lusionada” perquè “s’ha fet un llarg camí que comença ara”. Ballester ha advocat per portar aquesta “confluència” al carrer.

Ratificació del Bloc

Precisament, aquest mateix divendres el Consell Nacional del Bloc ratificava –per un escàs marge de 189 a 146 vots després de la realització d’una votació virtual celebrada des de la matinada fins a les 13 hores– el protocol electoral per a les pròximes eleccions generals del 20 de desembre. En opinió del secretari general del partit valencianista, Enric Morera, “hui es tanca un llarg procés i comencem a treballar en una campanya intensa per a donar visibilitat, veu i poder de decisió als valencians en el Congrés dels Diputats”.

Segons l’opinió de Morera, la “situació de gravetat per la qual passa el poble valencià en desocupació, devaluació social, pobresa... requeria d’un acord històric i aquest és el pas que hem fet, un pas difícil”. El líder valencianista també ha lamentat que Esquerra Unida haja decidit no confluir-hi.

En aquest mateix sentit s’expressava la colíder de Compromís, Mònica Oltra, que ha assegurat que respecta “moltíssim” la decisió d’Esquerra Unida, a qui van oferir el quart lloc per València, “un lloc d’eixida molt probable segons totes les enquestes”.

Les negociacions van començar “molt tard”

Pel que fa a la decisió d’EU, que finalment concorrerà a les eleccions integrada en Unitat Popular, el seu candidat a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, ha apuntat que les negociacions amb Compromís i Podem van començar “molt tard i sense capacitat d’arribar a cap acord, perquè mai hi hagué una proposta concreta damunt de la taula”.

Dimissió en el Bloc

La delegada de Serveis Socials i d’Agricultura i Horta en l’Ajuntament de València, Consol Castillo, ha dimitit del seu càrrec en l’executiva del Bloc per discrepàncies amb el procés per a la formació de l’aliança entre Compromís i Podem amb vista a les pròximes eleccions generals del proper 20 de desembre, tal com ha declarat a Europa Press. Castillo ha explicat que va presentar dilluns passat la dimissió perquè “no m’agradava com estava fent-se el procés” per a la coalició electoral.

Al seu parer, “no s’ha fet una lectura correcta de la voluntat de les bases del Bloc”, perquè ha dit que en els referèndums que va celebrar la formació nacionalista “quedava de manifest que la voluntat majoritària era no concórrer a eleccions amb Podem”.

A més, entén que a Gent de Compromís “se l’ha ignorat molt, sobretot en els últims moments de la negociació”, i ha indicat que a aquestes persones cal tenir-les en compte encara que no estiguen organitzades en un partit polític, perquè la coalició ha de sumar “voluntats individuals”.

Consol Castillo ha destacat que continua afiliada al Bloc i segueix amb la seua “aposta” per Compromís, però ha decidit fer “un pas arrere i retirar-se del procés”, ja que no està d’acord amb la manera com s’ha dut a terme. A parer seu, “han d’encapçalar el projecte les persones que se’l creuen”.

Etiquetas
stats