Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Primer objectiu de l'estratègia valenciana contra les agressions sexuals: crear un únic protocol d'actuació per a tota l'Administració

Agents de la Policia Local de València a les portes de la casa d'una víctima de violència masclista.

Miguel Giménez

València —

0

Cada vegada són més les adolescents i dones que denuncien agressions masclistes, que ja no veuen que amb aquest fet es produïsca una revictimització. Un dels objectius del Consell per al primer semestre de 2020 és l'elaboració de l'Estratègia Valenciana contra les Agressions Sexuals, una iniciativa integrada en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista que inclourà l'elaboració d'un protocol únic d'actuació per a totes les àrees de l'Administració autonòmica implicades. Es tracta de coordinar a tots els departaments que han de treballar amb una dona que ha patit una agressió sexual: Sanitat, Educació, Justifica i Igualtat i Polítiques Inclusives.

Tal com explica la vicepresidenta valenciana i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, l'objectiu d'aquesta mesura és facilitar el treball als professionals: “Que no tinguen quatre o cinc protocols diferents, un per cada àrea, i així qualsevol persona en l'àmbit que siga sàpia com ha d'actuar davant un cas d'agressió sexual contra una dona”.

Lligat a aquest protocol, el Consell estendrà l'obligatorietat de la formació de tot el seu personal “més enllà de la violència de gènere exercida per una parella o ex-parella a una altra mena d'agressions contra les dones com és una agressió sexual, de manera que els nostres empleats públics compten amb formació específica sobre aquesta qüestió”, ha afegit Oltra, que aquest dijous s'ha reunit amb el president d'Amnistía Internacional, Esteban Beltrán, per a abordar diferents temes relacionats amb els drets humans, i en concret la situació de les agressions sexuals contra les dones en l'actualitat així com les mesures necessàries per a atendre les dones afectades i mitjans per a combatre-les.

Des del passat 1 de gener, està en vigor un canvi legislatiu pel qual es va adaptar la llei valenciana al Conveni d'Istanbul, la qual cosa es tradueix en què més enllà de la violència de gènere que exerceix una parella o ex-parella, “tota violència contra les dones fora d'aquest àmbit, com pot ser una agressió sexual, la mutilació genital, els matrimonis forçats, la tracta amb finalitats d'explotació sexual, etc. és considerada una vulneració dels drets humans i una agressió per raó de gènere”, apunta Oltra.

El pròxim 9 de març se celebra la reunió interdepartamental de la Generalitat Valenciana, en la qual, entre altres qüestions, es desglossarà en el pressupost de 2021 vinculat a aquesta estratègia els diners que es dedica en concret a combatre les agressions sexuals ja que, actualment, “figura tot dins del mateix programa de violència contra les dones, però és important que es visibilitze de manera separada”.

L'actual llei, insuficient per al 78% dels valencians

Un 78'1% de valencians creu que l'actual llei contra la violència de gènere és insuficient i considera que caldria fer més coses, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Segons l'enquesta, el 96'3% de valencians considera que és actualment un problema preocupant, mentre que un 42'8% creu que queda molt camí per recórrer per a aconseguir la igualtat de drets i oportunitats d'homes i dones.

Preguntats sobre què caldria fer per a enfrontar-se a la violència masclista, el 44'8% del valencians creu que endurir les lleis o les penes; el 24'9 per cent una major protecció a les denunciants, i un 23'5% opta per més educació en igualtat. El sondeig pregunta també sobre les manifestacions que se celebren el 8 de març, sobre les quals el 55% de valencians creu que estan servint bastant o molt per a enfortir les reivindicacions sobre les llibertats i drets d'igualtat de les dones.

Etiquetas
stats