Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Quatre partits aprovaran el primer pressupost post Rus a la Diputació de València

El diputat d'Hisenda, el socialista Toni Gaspar

Miguel Giménez

València —

La setmana que ve –el dia 22– seran tractats en la comissió d’Hisenda i el 29 de desembre seran aprovats en ple els pressupostos de la Diputació de València per al 2016, uns comptes que ascendeixen a gairebé 449 milions d’euros, un 1,35 per cent menys que els de 2015, i es caracteritzen perquè s’han consensuat pel PSPV, Compromís, València en Comú i Esquerra Unida.

Aquest pressupost és diferent després de 25 anys amb majories del Partit Popular en la institució provincial, ja que s’ha hagut de negociar “en un període breu de temps”, explicava el diputat d’Hisenda i alcalde de Faura, Toni Gaspar, el qual també destacava que “és un document viu, amb capacitat d’evolució, i que està marcat perquè preveu menys plans i més diners i més autonomia per als ajuntaments”.

El descens en els ingressos es justifica perquè no es preveuen els 15 milions obtinguts el 2015 per la venda extraordinària d’actius (lletres del tresor). Al contrari, augmenten els ingressos per la via dels impostos i de les transferències de l’Estat, “no obstant això, no s’arriba a compensar totalment aqueix descens i hi ha una reducció de 6,7 milions”, apuntava el diputat d’Hisenda.

Així mateix, insistia en el fet que els ingressos –el 95% són fixos perquè provenen de transferències de l’Estat– són segurs, “no són mèrit de cap govern”, mentre que el “cavall de batalla” rau en la despesa. S’ha eliminat la partida de 3,2 milions d’euros previstos per a la televisió provincial o s’han reduït en 1,5 milions pels interessos, així com també s’ha reestructurat la despesa.

Noves prioritats

Una altra de les característiques dels comptes nous són les apostes del nou equip de govern provincial, amb una aposta per la Igualtat, per la comarcalització, per la transparència i per les polítiques d’inclusió social, la dotació de les quals augmenta en un 20 per cent fins a arribar aproximadament a set milions d’euros. També s’incrementen els diners que es destinen al Pla d’Ocupació –que passa de 2,5 a 3,2 milions, “i encara es podria augmentar més”– i es duplica el pressupost dels Plans Provincials d’Obres i Serveis (PPOS), “amb la diferència que ara seran els ajuntaments els que decidiran a què es destinaran els diners en els seus municipis”.

Gaspar es reunirà amb tots els grups la setmana que ve per acabar de perfilar el document, “de moment hem vist molt bona voluntat en algunes forces, encara que hi haja diferències de matisos”. El diputat socialista també ha volgut destacar que el pressupost s’aprovarà al mes de desembre, “igual que ha passat en l’última dècada amb un govern del PP amb majoria absoluta”.

stats