eldiario.es

9

Radiografia valenciana de la corrupció: dos terços dels condemnats són càrrecs públics, el 65% vinculats al PP

Un estudi de l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció analitza 32 casos de corrupció pública sentenciats per les tres audiències provincials i el TSJ des de 1995

Costa, condenado a 4 años por la financiación ilegal del PP en Valencia

Cristina Ibáñez, Ricardo Costa i Vicente Rabla en el judici pel finançament il·legal del PP valencià. EFE

Un estudi impulsat per l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció analitza 32 casos de corrupció pública jutjats i sentenciats per les tres audiències provincials i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de l'entrada en vigor de l'actual Codi Penal en 1995. L'objectiu del treball, que serà editat pròximament per l'Observatori en forma de quadern pedagògic i els resultats del qual poden consultar-se al web, és analitzar de manera crítica el tractament penal dels casos de corrupció ocorreguts durant els últims anys, a partir de la jurisprudència dels òrgans judicials valencians.

La investigació s'ocupa, en concret, dels delictes de prevaricació administrativa, prevaricació urbanística, suborn, malversació de cabals públics, negociacions i activitats prohibides per al col·lectiu de funció pública, i abusos en l'exercici de la seua funció; també, quan apareixen en concurs amb algun d'ells, dels delictes de tràfic d'influències i de frau i exacció il·legal.

De les 32 sentències analitzades, 30 han sigut condemnatòries. El 66'6% (20) d'elles han suposat penes per a càrrecs públics, personal de confiança o gestors d'entitats o empreses del sector públic; el 26,6% (8), per a personal funcionari; i el 6,6% (2), per a concessionaris o adjudicataris de l'administració. De les 20 sentències condemnatòries a càrrecs públics, el 25% (5) es refereixen a persones vinculades al PSPV-PSOE en el moment de comissió del delicte i un 65% (13), al Partit Popular, entre les quals destaquen les de majors penes o impacte social o econòmic, com la primera peça del cas Blasco, residus i neteja de Torrevella, Emarsa, Gürtel/Fitur o la depuradora de Borriol.

Malversació, prevaricació i suborn

Un 36,6% (11) de les sentències condemnatòries penen la malversació de cabals públics; un 30% (9), la prevaricació administrativa; un 26,6% (8), el suborn; un 13,3% (4), les negociacions i activitats prohibides per al personal funcionari; un 10% (3), la prevaricació urbanística; i un 6,6% (2), el frau i l'exacció il·legal.

El mapa valenciano de la corrupción.

El mapa valencià de la corrupció. Observatori ciutadà contra la corrupció

Els 32 casos estudiats van tindre lloc a la ciutat de València (7 casos) i en tretze comarques: l'Alacantí (9 casos), la Vall de Cofrents-Aiora (3), el Baix Segura (3), la Marina Baixa (1), l'Horta Nord (1), l'Horta Sud (1), la Ribera Alta (1), el Vinalopó Mitjà (1), la Marina Alta (1), la Safor (1), l'Alt Palància (1), el Camp de Túria (1) i la Plana Alta (1). Només van resultar absolts els acusats en els casos de l'aparcament dels Jardins de Monfort de València i de falsedat documental a l'Ajuntament de la Vall de Laguar (la Marina Alta).

Les audiències provincials o el TSJ van condemnar, en canvi, als acusats en la resta de casos: planta de formigó a Orxeta, auditori de Paterna, gestió de tributs municipals a Benetússer, requalificació de terrenys a Zarra, concessió de llicències d'obres a Aiora, alteració del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Sant Fulgenci, residus i neteja a Torrevella, apropiació fons de les Germanes Carmelites d'Oriola, selecció del secretari municipal de Rafelguaraf, cobraments indeguts per l'alcalde del Fondó de les Neus, rellotges del vicealcalde de València, vestits del Cap de Gabinet de l'Agència Valenciana de Turisme, autoritzacions ambientals indegudes per tècnic de la Conselleria de Medi Ambient, cas Emarsa, cas Gürtel/Fitur, cas Blasco (peça primera), prevaricació administrativa de l'alcalde de Barx, tramitació irregular de permisos de residència d'estrangers, matriculacions irregulars en la Prefectura Provincial de Trànsit d'Alacant, irregularitat en permisos de treball i residència en la Subdelegació del Govern a Alacant, apropiació de fons de loteria a Alacant, apropiació de girs postals per un funcionari de Correus d'Alacant, apropiació de fons per un funcionari del Servei Valencià de Salut, apropiació de fons per un recaptador municipal de Sant Vicent del Raspeig, urbanització de parcel·la al Campello, telecentres municipals a Alacant, devolucions de l'IVA a Alacant, concessió de l'explotació de la planta embotelladora d'aigua de Chóvar, falsificació de dades d'una empleada per l'alcalde de Riba-roja de Túria, i depuradora de Borriol. No s'han inclòs casos com Brugal, Càrtel de Foc, Divalterra, Imelsa, IVAM, Taula o Comerç perquè, a data de tancament de l'estudi, es trobaven encara en fase d'investigació, instrucció o judici oral.

Els resultats del treball seran presentats aquest dimecres en l'acte 'Panoràmica de la Corrupció al País Valencià', que tindrà lloc a les 19 hores en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Hi intervindran Laia Maurí i Consuelo Vidal, en representació de l'Observatori; Jorge Correcher, autor de la investigació; i una representant de l'Agència Valenciana Antifrau. L'estudi forma part d'un projecte cofinançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha