Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Joan Ribó consolida la València del canvi

Joan Ribó ha tornat al secretari de l'Ajuntament la vara de comandament com a símbol de la seua manera d'entendre el govern.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

“Constate que l'has cuidada molt bé aquests quatre anys i com ho has fet tan bé, te la retorne per a la cuides quatre anys més i per a la posteritat”.

Així s'ha pronunciat aquest dissabte el recentment reelegit alcalde de València, Joan Ribó, quan el secretari general de l'Ajuntament li ha fet lliurament de la vara de comandament.

Ribó ja va renunciar de forma simbòlica a aquest element quan en 2015 va ser elegit alcalde després de 24 anys d'autoritari Govern de Rita Barberá (PP) i aquest dissabte ha repetit aquest gest: “És un símbol que no va amb mi, amb la meua manera d'entendre la política, a mi m'agrada governar arribant a acords”, ha explicat en diferents ocasions.

En un ple al qual han assistit el president de la Generlitat, Ximo Puig, i el de les Corts Valencianes, Enric Morera, l'alcalde ha sigut reelegit gràcies als vots dels 10 regidors del seu partit (Compromís) i als set del PSPV, contra els 16 de l'oposició: vuit del PP, sis de Ciutadans i dos de Vox.

El líder local de Compromís ha arribat a l'Ajuntament a les 10.30 hores acompanyat dels nou regidors i regidores de la seua formació i han accedit al Consistori per l'entrada principal davant un nodrit grup de simpatitzants.

També hi ha hagut en el centre de la plaça una protesta de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i de Cuidem Benimaclet contra el pla urbanístic que planeja sobre aquest barri.

Poc després ha arribat el president del Govern valencià, Ximo Puig, acompanyat del síndic socialista de les Corts, Manolo Mata, els quals han presenciat in situ la constitució de l'Ajuntament.

Puig ha destacat “la importància que tant en l'àmbit local com en l'autonòmic hi haja governs de progrés, capaços de mirar al futur i intentar aconseguir que la societat valenciana siga una societat avançada”.

Ribó aposta per l'àrea metropolitana

Després dels protocol·laris actes de les promeses de càrrecs com a regidors i les votacions, han intervingut els representants dels diferents partits.

En el seu primer discurs com a alcalde, Joan Ribó ha recordat: “Alguns es van sorprendre, allà per l'any 2015, quan el mateix dia de la meua investidura com a alcalde, es van obrir les portes de l'Ajuntament, i pocs dies després van continuar obertes a la ciutadania”.

Per al primer edil, “aquesta és la casa de tots i totes, i ha de continuar sent-ho; no és un símbol, sinó la realitat d'una institució que treballa per a ser cada dia més pròxima a la ciutadania, i amb unes parets de vidre que s'han pogut constatar al llarg d'aquests últims 4 anys: la transparència ha arribat per a quedar-se”. Ha afegit: “Qualsevol persona pot saber amb qui em reunisc, on em desplace o quins recursos utilitze en la meua tasca d'alcalde. La transparència és la millor manera d'evitar la corrupció”.

Ribó ha manifestat la seua ferma aposta per l'àrea metropolitana de València, potser una de les assignatures pendents del passat mandat: “L'articulació de l'àrea metropolitana és un dels grans reptes. Els nostres més de 134 quilòmetres quadrats i els nostres prop de 800.000 habitants no responen a una realitat molt més dinàmica, que arriba fins al milió i mig de persones que cada dia viuen i es mouen per la nostra àrea metropolitana, la tercera més important d'Espanya”.

Per això, “tant la Generalitat com el govern central hauran d'atendre les necessitats d'una població que, en múltiples matèries, no atén límits geogràfics. Necessitats de serveis bàsics en l'àmbit de la mobilitat, de la gestió de l'aigua i dels residus, però també de la cura pel medi ambient, de la defensa de l'horta o en matèria laboral, per a posar alguns exemples”.

Entre les seues prioritats com a alcalde, a més de reivindicar la condonació del deute de la Marina de València o les inversions en matèria d'infraestructures ferroviàries, ha citat “les polítiques públiques que possibiliten la igualtat entre homes i dones, la defensa de la diversitat, les polítiques socials i l'emergència d'habitatge que estarà molt present amb iniciatives que dinamitzen un mercat de lloguer assequible i el dret a un sostre per a qualsevol persona”.

A més, ha afegit que pretén “consolidar una ciutat verda, amb zones d'esplai i amb una horta productiva, que necessita d'un Tribunal de les Aigües mil·lenari perquè té agricultors i agricultores que fan ús. Una ciutat que cuida d'una Albufera amb els recursos hídrics suficients”.

El portaveu de Compromís, Pere Fuset, ha destacat el treball en aquests últims quatre anys en matèria de “regeneració democràtica, participació ciutadana, sanejament del deute, defensa del benestar i pensar en verd el model de ciutat”.

El PSPV emfatitza la lluita contra la violència masclista

La portaveu del grup municipal socialista i secretària general del PSPV a la ciutat de València, Sandra Gómez, ha destacat en el seu discurs que treballaran aquests dies “per a conformar un govern conjunt de progrés, que, per tant, garantisca la representativitat de tots i totes les votants progressistes d'aquesta ciutat i que a més garantisca l'estabilitat del govern”.

La portaveu socialista ha fet especial èmfasi en la lluita contra la violència de gènere amb missatge a Vox inclòs: “Posarem tota la nostra obstinació perquè les víctimes es deslliuren de la seua por i denuncien als seus agressors, perquè una ciutat com València no pot permetre que es continue assassinant a dones als seus carrers o oprimint a dones a les seues cases, però també denunciant a qui nega que hi ha una forma de violència que s'exerceix contra les dones pel fet de ser-ho, perquè aquesta societat també es deslliure dels polítics l'únic discurs dels quals és negar el terrorisme masclista”.

Gómez ha reivindicat les inversions que els valencians mereixen, com “acabar el Parc Central, soterrar les vies, també del Grau, tindre les ajudes al transport metropolità que sí que tenen altres ciutats, la inversió en rodalia o que la nostra cultura tinga el suport que necessita”.

L'oposició carrega contra Ribó

La líder del Partit Popular a l'Ajuntament, María José Catalá, s'ha referit als casos de corrupció que s'investiguen en els que s'han vist implicats membres del seu partit: “Moltes persones del nostre partit han patit una persecució injusta i han sigut condemnades en la tribuna pública sense que els tribunals es pronuncien”. Ha demanat que no es polvoritze “la presumpció de inocència amb finalitats electoralistes”.

Catalá ha recordat la figura dels diferents alcaldes i alcaldesses: “Ferran Martínez Castellano, Ricard Pérez Casado, Clementina Ródenas i Rita Barberá”, reivindicant-la com l'artífex de “la gran transformació de València”.

La portaveu popular ha oferit la seua col·laboració a Ribó per a reivindicar les inversions que necessita la ciutat, com “la condonació del deute de la Marina de València o la consecució del Parc Central amb el soterrament dels accessos ferroviaris”, però ha denunciat que en aquests quatre anys l'equip de Govern “no ha construït ni un habitatge públic, ha incrementat un 14% la pressió fiscal, les queixes per falta de neteja han pujat un 80% i el trànsit s'ha convertit en un problema”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha criticat Ribó que van dir que venien “a rescatar persones”, però la pobresa està creixent a València “amb un 30,7% de les llars en risc d'exclusió social i amb un 25,2% de llars amb dificultat per a arribar a final de mes”. El líder local de la formació ha denunciat que l'alcalde està ocultant la realitat i “la gran crisi d'assistència social”.

Giner ha posicionat l'oposició de Ciutadans en “el centre” contra “Compromís i el seu sectarisme” i ha oferit la seua col·laboració als socialistes “per a evitar una València que no desitgem els valencians”.

El representant de Vox, José Gosálbez, ha criticat l'alcalde, Compromís i la resta de formacions polítiques pels diferents casos de corrupció i ha recordat les declaracions de Ribó en 2014 quan va sol·licitar “dimissions immediates de càrrecs públics davant qualsevol imputació o investigació”, enumerant les diferents imputacions d'edils tant de Compromís com del PSPV, si bé tots els casos han sigut fins ara arxivats.

Etiquetas
stats