Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rutes inclusives: destinacions turístiques per a persones amb diversitat funcional

Una persona en cadira de rodes accedeix a la platja accessible d'Almardà, a Sagunt.

Laura Martínez

València —

0

Tindre vacances és un dret. I no s'entén que gaudir del temps lliure i de l'entorn natural siguen activitats vetades a determinats col·lectius de la població. Una excursió pel camp o la muntanya, l'accés a determinades platges o a zones d'oci es converteixen en una odissea per a les persones amb mobilitat reduïda o diversitat funcional. Per a acabar amb aquest sot, des de 2016 l'Agència Valenciana de Turisme i el col·lectiu de persones amb discapacitat Cocemfe treballen en la generació i divulgació de les rutes inclusives.

Amb el segell 'La comunitat per a la tu' s'han recopilat ja una desena de rutes obertes a persones amb diversitat funcional, que des de Turisme es promocionen com una oportunitat econòmica per a les empreses. Des de Cocemfe defineixen el turisme inclusiu com el que desenvolupa “activitats que permeten la participació de totes les persones en igualtat d'oportunitats, independentment de les seues condicions físiques, socials i culturals”. Aquesta idea concep el turisme com una cadena en la qual totes les parts han de permetre la plena integració.

Les primeres rutes estan situades en els municipis d'Almenara, València, El Palmar, Ibi i Onil i es poden realitzar en diversos idiomes. Una de les accions més simbòliques és l'eliminació de barreres arquitectòniques i la implantació de millores d'accessibilitat; per exemple, amb la instal·lació de rampes. A alguns embarcadors de l'Albufera ja es pot accedir amb cadira de rodes, per exemple.

Les activitats inclouen des de recorreguts pel centre de les capitals valencianes fins a passejos pels camps o rutes temàtiques, com les dels joguets a Ibi o els dolços a Xixona. A més, la Generalitat compta amb un Pla de Platges Accessibles perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen accedir a la vora de la mar amb facilitat i banyar-se amb total seguretat. Els punts de platja accessible tenen aparcaments reservats, rampes i passarel·les especials per a cadires de rodes, llocs amb ombra, serveis adaptats i personal de suport.

Les rutes, que es poden consultar en el portal web de Cocemfe, són les següents: Ruta verda d'Almenara: Els Estanys i Platja Casablanca (Almenara, Castelló); Ruta fallera: L'art del Ninot (València); Ruta ecoturista de l'Albufera: La Ruta de l'Arròs (València); Ruta urbana: La València Científica (València); Ruta interurbana infantil: La Vall del Joguet (Onil i Ibi, Alacant); Ruta de les Estreles (Castelló de la Plana i Culla); Ruta dels Animals (València i Torrent); Ruta de la Música (València); Ruta del Vidre (L'Olleria); Ruta del Dolç (Xixona i La Vila Joiosa); Llagostí: del mar al mercat (Vinaròs); Del cuc de seda a l'espolí (València – Torrent) i, finalment, Fons del Mediterrani (Torrevella – Santa Pola).

Etiquetas
stats