Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sanitat estendrà al General de València la investigació de factures irregulars

La consellera de Sanitat, Carmen Montón

Carlos Navarro Castelló

València —
  • La consellera Carmen Montón ha informat aquest dimecres que ja s’han presentat davant de la Fiscalia un total de 4.713 factures presumptament irregulars de l’Hospital de Castelló.

La Conselleria de Sanitat estendrà a l’Hospital General de València la investigació iniciada a l’Hospital de Castelló i que ha tret a llum una trama de factures presumptament irregulars per valor de 25 milions d’euros entre els anys 2006 i 2015. Les perquisicions també es remuntaran a més anys arrere, en el cas de Castelló.

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha informat aquest dimecres que han presentat davant de la Fiscalia Anticorrupció un total de 4.713 factures presumptament irregulars pagades en aqueix període per faenes de reparació o de manteniment que no es van dur a terme, que es van fer sense procés de contractació o per damunt del valor del que s’havia contractat.

Montón ha comentat que aquesta pràctica podria suposar una transgressió de la Llei de contractació i de la Llei d’hisenda pública.

La consellera ha detallat que les empreses beneficiades per aquesta pràctica han estat Piaf, el gerent de la qual és Alejandro Pons, investigat per finançament irregular del PP en el marc del cas Gürtel, i Telecso, vinculada familiarment a l’anterior.

Segons Montón, Piaf va facturar sobretot fins l’any 2011, en l’època de Carlos Fabra com a president de la Diputació i vicepresident del patronat que gestiona l’hospital. Així, se li van abonar 12 milions d’euros per damunt del valor del que s’havia contractat, i 5,5 milions d’euros més sense expedient de contractació.

Posteriorment, es van facturar 6,5 milions d’euros més a Telecso, també sense expedient de contractació. Montón ha comentat que actualment hi ha dos contractes en vigor amb aquestes empreses, que seran anul·lats, un per valor de 28.000 euros per a unes faenes de trasllat i reforma d’una unitat d’extracció.

A més, ha destacat que no hi ha més contractes amb aquestes companyies en altres departaments de salut.

Montón ha explicat que les factures han aflorat a través d’una auditoria dels comptes, ja que els hospitals provincials es gestionen per patronats que presideixen el conseller o la consellera de Sanitat i en segona instància, com a vicepresidents estan els presidents de les diputacions provincials. Així, en el cas de Castelló “no hi havia cap control”.

Així doncs, entre els anys 2006 i 2015 que es van cometre les presumptes irregularitats van presidir el patronat de l’Hospital de Castelló els exconsellers de Francisco Camps i Alberto Fabra, Vicente Rambla, Manuel Cervera i Luis Rosado (imputats en Gürtel), Rafael Blasco (a la presó pel cas Cooperació), a més de Manuel Llombart.

Els presidents de la Diputació de Castelló en aquest període, els que en la pràctica gestionaven el centre, van ser Carlos Fabra i l’actual responsable, el popular Javier Moliner. A més, es dóna la circumstància que l’exgerent de l’Hospital de Castelló els anys 2014 i 2015 va ser Rafael Arce, que ja havia treballat anteriorment per a l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), propietària de la saquejada Emarsa.

D’aquesta manera, Sanitat posarà ara la lupa en l’altre hospital provincial de la Comunitat, el General de València, per si s’hi hagueren donat pràctiques semblants, ja que en la resta dels departaments de la sanitat pública hi ha un control complet per la Intervenció tant de la Conselleria com de la mateixa Generalitat.

Montón ha acabat advertint que la sanitat pública “no és el negoci de ningú, és per a atendre els valencians” i ha afirmat que aquesta és “la sanitat de retallades i corrupció que ens ha deixat el PP”.

El PP es defensa

La portaveu adjunta del PP, María José Catalá, ha assegurat que la denúncia es tracta “d’una cortina de fum de Montón per a tapar la seua incompetència”, en al·lusió als casos de contractes irregulars trets a la llum fa poc a l’Hospital Clínic i a La Fe, o en al·lusió a la contractació de la filla de la número 2 de Sanitat en una fundació.

Etiquetas
stats