Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sense Puig, però amb José Luis Ábalos i 16 més: aquests són els valencians amb poder en el PSOE de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez i José Luis Ábalos.

Voro Maroto

El nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha dissenyat un partit on els barons han perdut quasi tota la influència. Entre ells, el president de la Generalitat, Ximo Puig, a qui ni tan sols va consultar a l’hora de confegir la nova direcció del partit.

L’enfrontament entre el líder del PSOE i el de la seua federació valenciana està servit. Amb poca química personal, enfrontats des de fa temps, definitivament allunyats des de la participació de Puig en l’operació que va tombar Sánchez, el nou secretari general dels socialistes fins i tot impulsa una candidatura alternativa a la de Puig per a liderar el PSPV, la de l’alcalde de Burjassot, Rafa García.

En aqueix context, quasi de guerra oberta, la presència de socialistes valencians en la nova direcció del PSOE –executiva i comité federal– és notable, encara que no hi ha ni un home de Puig. Aquests són els militants del PSPV que toquen poder en Ferraz després del 39é Congrés Federal del partit.

José Luis Ábalos. Secretari general del PSPV-PSOE de la província de València i vicesecretari general del PSPV-PSOE entre els anys 2000 i 2004 és ja secretari d’Organització, el càrrec amb més poder en el partit al marge del secretari general. Enfrontat a Puig des de fa molt, ha apostat en públic i en privat per restar poder al president de la Generalitat via una bicefàlia: el control del Consell per a Puig, el del partit per a algú afí a Sánchez.

Andrés Perelló. Exalcalde de Bunyol, exdiputat en les Corts Valencianes, exeurodiputat, Perelló ha vist recompensat el seu suport a Sánchez durant la seua travessia del desert –va guanyar les primàries enfront de quasi tot l’aparell i contra tots els pronòstics– amb la secretaria de Justícia, Llibertats i Nous Drets en l’executiva.

Toni Ferrer. L’alacantí (és natural de la Nucia) és secretari d’Ocupació. Alié a la vida interna del PSOE, ha desenvolupat la seua carrera en UGT, on era el número 2 de Cándido Méndez i va perdre poder després del congrés del sindicat del 2016.

Alejandro Soler, exalcalde d’Elx, serà adjunt en la direcció de política municipal.

Susana Ros, exregidora de Benicàssim i diputada en el Congrés, serà l’encarregada de violència de gènere.

Membres del comité federal

En el comité federal hi ha 12 membres del PSPV, 8 de València, 4 d’Alacant i un de Castelló, sobre un total de 132. Menys del 10%. No hi està la consellera de Sanitat, Carmen Montón, després que s’haguera especulat que podria ser rescatada per Sánchez, amb qui ja va estar en la seua executiva anterior.

Manuel Mata, portaveu del partit en les Corts Valencianes. Va donar suport a Sánchez en les primàries, però està alineat amb Ximo Puig en la batalla que s’acosta en el PSPV.

Mercedes Caballero, antiga col·laboradora d’Ábalos, amb qui treballa en la direcció de València del PSPV-PSOE. Diputada en les Corts Valencianes i un dels socialistes més actius en defensa de Sánchez en el procés de primàries.

La llista del comité federal té uns quants alcaldes, casos d’Isabel López (Xixona), Jesús Ros (Torrent), Carlos Fernández Bielsa (Mislata), Toni Gonzalez (Almussafes), Pilar Sarrión (Anna), regidors com Isabel Aguilar (Alzira) o Francisco Rubio, exregidor a Elx. També hi figuren Nieves Lozano i els representants de les candidatures de Sánchez a Alacant, José Asensi, i Castelló, l’exsenador Josep Lluís Grau.

Etiquetas
stats