Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Set causes que anuncien un any judicial convuls per al PP

Rita Barberá i Alfonso Rus en un acte del PP

Voro Maroto

València —

El curs polític s’obri amb incertesa sobre la formació de Govern i el judicial, amb males notícies per al PP, el primer partit processat a Espanya. A la Comunitat Valenciana, els populars també coparan portades per l’acció de la justícia contra la corrupció. Així estan els set casos que fan aguantar la respiració a Isabel Bonig, la líder valenciana del partit.

Pendent de sentència: els contractes milionaris d’‘El Bigotes’ en Fitur

La fiscalia considera provat que la Generalitat va adjudicar a Orange Market, una empresa de la trama Gürtel, les faenes del pavelló valencià en Fitur, la fira internacional de turisme de Madrid. Ho va fer a pesar de la falta d’experiència de la companyia, dels preus, quasi sempre els més cars, i que la justificació dels treballs es feia al·legant tasques no fetes o directament amb factures falses. Orange Market va facturar 5 milions d’euros només amb els seus encàrrecs per a Fitur.

Milagrosa Martínez, exconsellera de Turisme, i el seu, llavors, cap de gabinet, Rafael Betoret, i Angélica Such, una altra exconsellera de Turisme, han estat jutjats per prevaricació, malversació de cabals públics i suborn. Al cap de 15 mesos de judici –va acabar l’abril del 2016– la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha de sentenciar en breu en un assumpte en què també s’han assegut a la banqueta els responsables de Gürtel: Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’.

Pendent de judici: les mossegades durant la visita del papa

La Fiscalia demana 11 anys de presó per a Juan Cotino, un dels líders del sector cristià del PP, per haver impulsat “activament” la implicació de la Gürtel en la visita del papa a València. La investigació afirma que la trama va robar almenys 4.4 milions d’euros contractant, a través de Canal 9, la cobertura d’àudio i de vídeo amb una empresa sense experiència en el sector, la constructora lleonesa Teconsa.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata veu indicis de delictes d’associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn. La data del judici està pendent de la recusació presentada contra dos dels magistrats encarregats de dirigir-lo, que ja van ser apartats de Gürtel per la seua afinitat al PP.

Pendent de judici: Emarsa, el saqueig de les clavegueres valencianes

L’acusació pública afirma que l’exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises, Enrique Crespo, del PP, va saquejar la depuradora de València que operava sota la marca Emarsa fins a quedar-se amb quasi 24 milions d’euros. Ho va fer, creu la Fiscalia, en connivència amb empresaris i alts càrrecs de l’empresa, que manipulaven a l’alça els costos de la societat o directament facturaven per serveis inexistents per a rebre més diners de la Generalitat, que després gastaven en cases, prostitutes, viatges i àpats suculents.

L’Audiència de València va suspendre el judici pel pretés desfalc, que s’havia de celebrar el novembre, per l’absència del presumpte cervell de la trama, l’empresari Jorge Roca Samper, llavors fugat a Moldàvia. Ja detingut, extradit i processat, s’hauria de fixar una data nova en breu. El fiscal demana fins 14 anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació administrativa en combinació amb falsedat en document públic i de document mercantil.

Sota investigació: el cas Taula

En el cas que ha posat de cap per avall el PP valencià s’investiguen pretesos delictes de blanqueig de capitals i finançament il·legal, delictes contra l’administració, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau i falsedat.

La causa s’ocupa de les pràctiques pretesament corruptes de diversos càrrecs del PP i d’institucions i entitats sota el seu control. Són els casos d’Imelsa (empresa de la Diputació de València), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, Ciegsa (empresa de la Generalitat encarregada de construir col·legis públics sota sospita per sobrecostos milionaris) i la Fundació Jaume II el Just, per haver fet adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals.

L’assumpte també ha posat en suspens la carrera de Rita Barberá, pendent del Tribunal Suprem per la seua condició d’aforada, i nou dels 10 regidors del PP en l’Ajuntament de València, imputats per blanqueig de capitals i finançament il·legal. Una sort pitjor ha corregut l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, acabat per a la vida pública després de ser públicament repudiat pel PP.

Sota investigació: Valmor, l’estafa de la Fórmula 1

La Fórmula 1 va suposar unes pèrdues de 300 milions d’euros per a la Generalitat. No sols això: en una operació qualificada d’“insòlita” i d’“estafa” en tertúlies empresarials, la Generalitat va comprar per 99 cèntims (i els 34 milions de deute que arrossegava) Valmor, una empresa que va endossar així les seues pèrdues per la Fórmula 1. En cas d’haver obtingut beneficis, se’ls hauria quedat. Almenys, jurídicament podria haver-ho fet.

La justícia també veu sospitosa l’operació, que està sota investigació: la Fiscalia Anticorrupció imputa l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, Jorge Martínez ‘Aspar’, soci de Valmor, i l’exconsellera Lola Johnson, els delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics. Diversos testimonis han descarregat la responsabilitat de l’assumpte, qualificat d’incomprensible, en Camps. L’expresident encara no ha declarat per l’assumpte.

Sota investigació: la gestió de Císcar en l’IVAM

Consuelo Císcar, exdirectora de l’IVAM, el museu d’art modern de València, i quatre subdirectors de la pinacoteca en la seua etapa van ser imputats pels pretesos delictes de prevaricació, falsedat i malversació per haver comprat obres d’art amb sobrecostos del 1.500%.

La jutge va assegurar en alçar el secret de sumari que hi ha “imports no justificats per obres d’art o per publicacions que resultava evident que no responien a aquest valor” i que aquesta pràctica redundava en “un lucre clar per a tercers”. Císcar és la dona de Rafael Blasco, el factòtum del PP a la presó per haver robat ajudes de la Generalitat al Tercer Món. Es nega a dimitir del càrrec en el Consell Valencià de Cultura, un òrgan que assessora la Generalitat.

Sota investigació: el càrtel del foc de Serafín Castellano

Un jutge de Sagunt investiga per pretesos delictes d’organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic 30 persones, entre les quals Serafín Castellano, que ho va ser quasi tot en el PP valencià.

Anticorrupció ha posat sota la lupa adjudicacions per més de 40 milions d’euros en serveis aeris per a l’extinció d’incendis. Els contractes haurien anat a parar a empreses de l’anomenat càrtel del foc, que haurien subornat o premiat Castellano amb regals o diners.

Encara que més importants, aquests no són els únics casos sobre corrupció del PP. La gestió de la superintendent del Palau de les Arts, Helga Smichdt, les perquisicions de la Fiscalia sobre les pèrdues multimilionàries de Fira València i altres peces de cas Cooperació –el robatori d’ajudes al Tercer Món– garanteixen que no sols aquest curs, sinó potser la legislatura, serà convuls des del punt de vista judicial per als populars.

Etiquetas
stats