Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Stoyries', avions de joguet per a canviar el món

Un dels avions que es fan servir en el projecte 'Stoyries'

Miguel Giménez

València —

Com qualsevol projecte, tot sorgeix amb una idea. En aquest cas és l'arquitecta valenciana establida a Londres Aida Navarro (desenvolupa aquesta iniciativa al costat d'Anna, Beatriz, Juan, José Manuel, Virginia, Elena, María i Agustín) qui treballava -en el context de la seua tesi- en com modificar l'ús de l'espai per mitjà d'elements lúdics: “Imagineu-vos que en un solar buit apareix una pilota, immediatament aqueix espai es converteix en un camp de futbol”.

Amb aquest exemple explica Navarro a través del seu canal de youtube la idea inicial que acaba desembocant en 'Stoyries', que defineix com un “projecte social experimental” per mitjà del qual els joguets, o com ells ho denominen “detonadors lúdics” (en aquest cas, avions de joguet creats per impressió 3D), serveixen per a crear històries que uneixen a xiquets de diferents llocs del món.

D'aquesta manera, el que va començar sent un projecte acadèmic s'ha transformat en una cosa més ambiciosa que pretén “canviar el món” connectant a desconeguts, als qui es convida a “interactuar, moure's i, sobretot, jugar”.

Així, en un primer moment (en 2015) van dissenyar 50 avions -cadascun diferent de l'altre i amb un codi que permet monitoritzar els seus moviments si s'introdueix el codi en la pàgina web del projecte (stoyri.es) i conèixer per on viatgen a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #stoyries-. “Va ser tal l'èxit que esgotem tots aqueix mateix dia, i vam tornar a esgotar-los quan un mes després produïm més”, expliquen. Des de llavors els seus avions han viatjat des de Califòrnia fins a Austràlia, el nord d'Àfrica, Europa o el llac Bakalar, a Mèxic.

“Encara que el nostre objectiu no era més que estudiar com aqueixos avions es movien d'ací cap enllà, què els passava i com servien de catalitzadors d'històries, ens hem adonat que podem amb ells arribar a molts llocs inimaginables, i per açò hem fet de 'Stoyries' una plataforma que unisca a la gent a través d'una cosa tan senzilla com avions de joguet”, insisteixen.

Vincle “infrangible”

El projecte consisteix que cada persona que compra un d'aquests avions, en realitat adquireix dues (un per a ell i un altre per a un xiquet que està passant-ho malament, creant un vincle “infrangible”). Per a açò han aconseguit un acord amb Aspanion (Associació de Pares i Mares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana), als qui fa tan sols uns dies van donar 25 avions, i amb Solidarity Now, un col·lectiu que ajuda a xiquets en un camp de refugiats a Grècia.

Ara cerquen finançament per a dur a terme la donació d'aeroplans de joguet en els camps de refugiats, on també tenen la intenció de gravar un documental per a deixar constància de l'experiència a Grècia, i per a açò han engegat una campanya de 'crowdfounding' a través de la plataforma on-line Verkami.

Etiquetas
stats