Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJCV condemna Correa, ‘el Bigotes’ i una exconsellera de Camps per les mossegades de Gürtel

L'exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts, Milagrosa Martínez
València —

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a 13 anys de presó els capitostos de la trama Gürtel, Francisco Correa; Álvaro Pérez, el Bigotes, i Pablo Crespo, i a 9 una exconsellera del PP, Milagrosa Martínez, per l’operació ordida per a concedir de manera irregular diverses adjudicacions de la Generalitat entre el 2004 i el 2009, quan el PP governava la Comunitat Valenciana, a una empresa de la trama.

Correa, Pérez i Crespo són culpables de tres delictes: associació il·lícita, suborn actiu i tràfic d’influències; la consellera, que també va ser presidenta del Parlament valencià, de malversació i suborn passiu. El tribunal ordena la confiscació del rellotge regalat per la trama a Martínez, un Hublot valorat en 2.400 euros.

El cap de gabinet de Martínez, Rafael Betoret, ja condemnat en el cas dels vestits en què Camps va ser absolt, ha estat castigat amb sis anys de presó. Per contra, una altra exconsellera de Turisme, Angélica Such, ha estat absolta, igual que l’excap jurídic de l’Agència Valenciana de Turisme, Juan Bover.

En total, 11 dels 13 encausats han estat condemnats. La sentència ha estat notificada a les parts a les 9 hores d’aquest divendres, però encara no ha estat feta pública pel TSJCV. El tribunal ha examinat si, com defensava la Fiscalia, la Generalitat va adjudicar de manera irregular entre el 2005 i el 2009 a Orange Market, una empresa de la trama Gürtel, les faenes del pavelló valencià en Fitur, la fira internacional de turisme de Madrid.

Segons l’acusació pública, ho va fer malgrat la falta d’experiència de la companyia, dels seus preus, gairebé sempre els més cars, i que la justificació de les faenes es feia al·legant tasques no fetes o directament amb factures falses. Orange Market va facturar 5 milions d’euros només amb els seus encàrrecs per a Fitur.

La sentència arriba un dia després que diversos empresaris, contractistes habituals amb l’Administració, hagen reconegut que van finançar il·legalment el PP valencià. La sentència, que jutja actes comesos des del 2005, ha tardat deu mesos a redactar-se des de la conclusió del judici. Fonts judicials confirmen que aquesta resolució condicionarà l’estratègia de defensa de Correa i els seus adlàters en la resta de causes judicials de Gürtel.

stats