Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJCV puntualitza que el jutjat de Paterna mai va assumir exhumar a les víctimes del franquisme

Familiars d'afusellats pel franquisme sostenen els rostres de les víctimes enfront de la Presó Model de València

Laura Martínez

València —

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha puntualitzat que el jutjat d'instrucció de Paterna no es va comprometre a fer-se càrrec de l'exhumació de les víctimes del franquisme. A través del departament de comunicació ha explicat que “el jutjat mai va judicialitzar les excavacions que estaven realitzant els arqueòlegs emparats en una autorització administrativa”.

El tribunal es refereix a la informació publicada per eldiariocv.es en la qual s'explica que el jutjat d'Instrucció número 2 de Paterna no exhumarà les víctimes del franquisme enterrades en la Fossa 113 d'aquesta localitat i s'interpreta com un pas arrere de la jutge. L'Associació de Familiars de la Fossa 113, l'equip de ArqueoAntro i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, es van presentar en el jutjat per a informar de la troballa de 12 cossos en el cementeri de Paterna.

Segons informa el TSJ, la jutgessa va realitzar una inspecció ocular i va ordenar al forense un informe per a datar l'antiguitat de les restes òssies trobades “amb l'única finalitat de descartar que hi haguera algun cadàver amb etiologia homicida amb un antiguitat inferior a 20 anys, perquè en aqueixos casos els delictes no estarien prescrits i el jutjat hauria d'investigar-los”.

“En l'acte d'incoació de diligències prèvies pel qual s'obri la causa no s'adopta cap decisió respecte a l'actuació dels arqueòlegs: ni es judicialitzen les excavacions, ni es tutoritzen les activitats dels experts que estan allí treballant i que segueixen fent-ho al marge del jutjat conforme a l'autorització administrativa de la qual disposen”, afig el TSJ.

“La jutgessa l'única cosa que fa és oficiar al forense perquè date l'antiguitat de les restes i, descartada l'existència de restes humanes recents, el jutjat arxiva la causa. No hi ha doncs cap marxa arrere ni cap rectificació”, conclou.

L'argument del jutjat de Paterna per a arxivar la causa és que “han transcorregut aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de la prescripció assenyalat en l'article 131 i següents del Codi Penal”.

L'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 de Paterna, promotora de les obres d'excavació i exhumació d'aquesta fossa que des del passat 22 de maig està duent a terme l'equip arqueològic ArqueoAntro, gràcies a una subvenció de la Diputació de València, va rebre la notícia com “un pitxer d'aigua freda”, segons va informar el seu president, Santi Vallés, en un comunicat.

El sobreseïment implica que l'Administració no es farà càrrec dels costos que implica l'exhumació ni de les proves d'ADN, que la Policia Nacional no intervindrà i que l'Estat no assumeix responsabilitats en la tutela dels cossos dels afusellats pel franquisme. Seran les famílies les quals assumisquen els costos econòmics.

Després de conèixer la decisió de la jutgessa, el president de l'Associació de Familiars ha anunciat que l'entitat està estudiant interposar recurs contra aquest arxiu judicial.

Etiquetas
stats