Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Taula, l’operació més important contra la corrupció a la Comunitat Valenciana

Agents de la Guàrdia Civil escorcollen els despatxos del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València

Miguel Giménez

València —

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil desplegaven dimarts passat a la Comunitat Valenciana l’Operació Taula, que va acabar aquell mateix dia amb 24 detinguts i 29 imputats –que des d’aquella mateixa nit han anat desfilant pels jutjats per a declarar– després de fer més d’una trentena d’escorcolls en institucions, empreses, seus socials i domicilis particulars.

Entre els detinguts hi ha l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, els seus exvicepresidents, Máximo Caturla i Juan José Medina, el seu excap de gabinet, Emilio Llopis, l’exregidora popular al consistori de València, María José Alcón, a més d’altres representants del Partit Popular –fins a huit–, funcionaris i exfuncionaris i empresaris relacionats amb el presumpte cobrament de comissions.

‘Taula’ és, sens dubte, l’operació policial més espectacular de les desenvolupades a la Comunitat Valenciana en els últims anys. No obstant això, s’han destapat recentment sis casos més de corrupció que afecten el PP valencià i en què es repeteixen les acusacions de malversació, falsedat documental, frau fiscal, prevaricació, blanqueig de capitals... El més conegut, sens dubte, el cas Gürtel, que va tenir l’origen a Madrid, però que ha tingut ramificacions a Andalusia i en terres valencianes que han fet passar pel banc dels acusats diversos alts càrrecs del PP valencià.

Gürtel, la gran trama

Els primers a desfilar davant del jutge, el 2011, van ser l’expresident Francisco Camps, al costat de Ricardo Costa, Gerardo Camps i Rafael Betoret, però també estan imputats els exconsellers Vicente Rambla, Juan Cotino, Alicia de Miguel, Milagrosa Martínez, Angélica Such, Manuel Cervera o Luis Rosada per causes com el finançament irregular del PP valencià i els contractes de Fitur o amb motiu de la visita del papa a València el 2006.

Destaca també el cas Cooperació, pel qual ja s’ha jutjat la primera de les peces –en queden dues– i que ha acabat amb l’exconseller Rafael Blasco a la presó, on ha de complir una pena de sis anys i mig per la desviació dels diners de les ajudes per a cooperació al desenvolupament destinats a comprar pisos a València.

Més recentment, també hem vist un altre exconseller popular i exdelegat del Govern, Serafín Castellano, desfilar emmanillat i escortat per agents de la policia per a prestar declaració als jutjats de Sagunt per les presumptes irregularitats en els contractes dels serveis d’extinció d’incendis durant la seua etapa al capdavant de la conselleria de Governació en el conegut com a cas Avialsa.

Les diputacions, esguitades

Un altre que ha acabat a la presó és l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, condemnat a quatre anys per delictes fiscals en una causa que ha durat prop d’una dècada i per la qual han passat fins a 11 jutges. Tampoc no se n’escapa la Diputació d’Alacant, que es va veure esguitada pel cas Brugal i que afecta l’expresident de la institució, José Joaquín Ripoll, i els exalcaldes de la ciutat d’Alacant, Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, tots del Partit Popular. Així, es dóna la circumstància que els que van ser els tres presidents de les tres diputacions i els tres presidents provincials del PP estan imputats per corrupció.

També relacionat amb la Diputació de València hi ha el cas Emarsa, en què els sobrecostos i les contínues irregularitats en la gestió de la depuradora de Pinedo, de la qual l’Ajuntament de València n’és soci majoritari, han acabat amb 25 imputats i un forat de 24 milions d’euros que es busquen a l’estranger.

El cas Nóos també té ramificacions a València, amb la imputació de l’extinent alcalde de Rita Barberá, Alfonso Grau, imputat en la causa per la contractació de la celebració de la València Summit a l’institut del cunyat del rei, Iñaki Urdangarin.

Altres casos a Espanya

El desplegament que hem vist aquests dies a València ens ha recordat altres operatius que hem vist recentment a Espanya, des de l’Operació Petrum, que investiga a Catalunya les comissions del 3% que pretesament cobrava Convergència Democràtica i que ha acabat imputant desenes de polítics i empresaris, entre els quals hi ha la família Pujol, amb l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol al capdavant, o el tresorer de CDC, Andreu Viloca.

Des de fa anys també està en marxa Hèracles, més coneguda com el cas dels ERO, que ha fet trontollar els fonaments de la Junta d’Andalusia i que ha acabat imputant centenars de polítics, sindicalistes i empresaris per la desviació de les ajudes per a cursos de formació. Les investigacions apunten als expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

El 2014 va ser l’Operació Púnica la que acabava amb 51 detinguts, entre els quals hi havia Francisco Granados, que va ser conseller de Presidència d’Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid, i més de 200 imputats, amb ramificacions a Madrid, a la Comunitat Valenciana o a Andalusia. A més d’aquestes, recordem altres causes com les ja mencionades anteriorment de Gürtel o Nóos, que s’han desenvolupat en diverses comunitats, entre aquestes la valenciana.

Etiquetas
stats