Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge de Taula també imputa Rus pel ‘call center’ de la Diputació

Alfonso Rus, investigat en una altra peça separada del cas Imelsa.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga el falsejament de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana, ha obert tres noves peces separades i ha acordat prorrogar el secret de sumari sobre dues d’aquestes i sobre la peça principal atés que encara no s’ha conclòs l’abocament del material informàtic intervingut per la Guàrdia Civil en els distints escorcolls.

En concret, el magistrat ha resolt separar de la part central de les diligències els fets relacionats amb el servei d’atenció multicanal als contribuents, el call center, que l’empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació, va adjudicar a Servimun.

L’empresari Mariano López, exgendre de Marcos Benavent, el ionqui dels diners, estava al capdavant de l’empresa Servimun, que gestionava del call center provincial –servei d’atenció de telefonades dels ciutadans–, empresa que es va emportar l’adjudicació el 2012 valorada en 2,26 milions, malgrat que no hi tenia experiència prèvia, i també investigada pel presumpte pagament de comissions il·legals, per la qual cosa López va quedar imputat durant l’Operació Taula. Va eixir amb llibertat sota fiança de 500.000 euros.

Del que s’ha investigat fins ara, l’instructor conclou que hi ha indicis que aquesta adjudicació “va poder ser decidida” pel llavors president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb la intenció d’afavorir el responsable de l’empresa esmentada. En aquest procés, assenyala la interlocutòria, va actuar com a “intermediari connivent” el sogre del llavors gerent d’Imelsa, Marcos Benavent.

En aquesta nova peça estan investigats (abans imputats) Rus, Benavent i deu persones més, entre les quals figuren el diputat provincial delegat d’Empreses Públiques, el director de l’Àrea Jurídica d’Imelsa, el cap de secció de l’Oficina de Gestió tributària, el cap de la Unitat de Processos Massius Tributaris, el cap de la Secció d’Avaluació i Planificació, el director financer d’Imelsa i el cap del Servei de Gestió Tributària.

El titular d’Instrucció 18 els imputa delictes de malversació, tràfic d’influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental. A huit d’ells se’ls prendrà declaració els dies 12 i 16 de setembre. Rus compareixerà davant del jutge aquest últim dia.

La investigació, segons recull la interlocutòria, apunta que l’expresident de la Diputació hauria comptat amb la “col·laboració” del que fóra cap d’Avaluació i Planificació de la Corporació Provincial per a manipular el procés d’adjudicació “vulnerant el principi d’imparcialitat que ha de regir la contractació pública”.

Les preteses irregularitats afecten no sols la “presumpta adjudicació il·lícita” del call center, sinó l’“eventual incompliment” per l’empresa adjudicatària, Servimun, de les obligacions estipulades en el contracte per si aquest incompliment “haguera suposat un dany o un perjudici patrimonial” a l’erari públic. En aquesta peça separada s’investiguen també factures pagades per Imelsa derivades de contractes accessoris subscrits amb unes quantes empreses.

Les altres peces separades

D’altra banda, el jutge ha acordat investigar també en una peça separada de la resta de la causa les preteses irregularitats en els contractes de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València per a la restauració del patrimoni històric monumental i les adjudicacions per a la celebració de la XVII Mostra de València el 2006. Sobre aquesta peça s’alçarà el secret pròximament, quan s’incorpore a l’expedient la còpia de tots els documents que ara formen part de la peça principal.

Sobre la tercera peça separada, el magistrat acorda mantenir-ne el secret “atenent la naturalesa dels fets”. En la resolució, notificada hui a les parts, el jutge fa extensiva aquesta mesura (la pròrroga del secret fins al 14 d’agost) a la peça principal per “no comprometre el resultat de la investigació que s’està duent a terme mitjançant l’anàlisi de la informació recollida tant en la documentació escrita com en els dispositius informàtics intervinguts”.

El magistrat explica que la informació acumulada és molt “voluminosa”, que afecta “multiplicitat de fets” en un “període de temps prolongat” i un “gran nombre de persones”, circumstàncies, totes aquestes, que condicionen el ritme en l’anàlisi documental sobre certes parts de la investigació.

En la mateixa resolució, el titular d’Instrucció núm. 18 avança la possibilitat que pròximament forme dues peces separades més per a investigar contractacions de personal tant en Imelsa com en Ciegsa, empresa pública dependent de la Conselleria d’Educació, peces sobre les quals també s’alçaria el secret una vegada constituïdes.

El Cas Imelsa s’estructura en una peça principal en què s’investiga el falsejament de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana i cinc peces separades: les tres constituïdes ara, que se sumen a les ja formades amb anterioritat: l’una, sobre blanqueig de capitals en l’Ajuntament de València, fa poc ampliada al delicte electoral, i l’altra, per les contractacions fictícies de treballadors en Imelsa.

Etiquetas
stats