Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Per Nadal, el Tirisiti

Imatge d'una escena de l'actuació de titelles

Moisés Pérez

València —

En vespres de Nadal, hi ha tradicions que no canvien. I sense dubte, una n'és l'inici de l'espectacle teatral de titelles del Betlem de Tirisiti. L'històric espectacle que acull cada any el Teatre Principal d'Alcoi no faltarà enguany tampoc a la seua cita. És més, ho farà rebent públic de tota la geografia valenciana.

De fet, l'actuació del betlem de titelles ja compta amb 14.000 espectadors gràcies als centres escolars, centres de dia i centres de majors que ja han confirmat que visitaran el teatre alcoià per tal de gaudir d'aquesta funció. Un públic que hi vindrà de tots els racons del País Valencià, des de San Miguel de Salinas a Castelló ciutat. “El Betlem de Tirisiti cada vegada arriba més lluny”, en destaquen des de l'organització.

Les representacions estan reservades per aquests grups des del 30 de novembre al 22 de desembre. Apartir del 23 de desembre fins al 5 de gener en podrà gaudir tot el púbic que hi vullga. El retaule de titelles que està enmarcat dins del Nadal d'Alcoi, va rebre l'any passat la visita d'unes 25.000 persones.

Aquest espectacle es representa a Alcoi des del S. XIX tots els nadals, i n'és un dels hereus de la tradició mediterrànea de titelles de peu i vareta. Just, n'és un dels darrers exemples d'aquesta tècnica a Europa. I un dels més irònics i satírics al incloure pinzellades d'actualitat, establint així una connexió amb els adults.

L'obra de titelles s'articula en dues parts, una de caràcter religiosa i altra d'un caire més costumista. A la primera, es representa en castellà el naixement de Jesús i l'adoració dels reis de l'orient. Per contra, a la segona -que es representa ja en valencià- apareixen personatges populars, els quals interactuen amb el públic i en un context purament alcoià -hi surten les festes de moros i cristians-. En aquesta part, la que més somriures desperta als més xicotets, la protagonitzen personatges com el sereno o 'Clásico', un torero d'Alcoi.

Etiquetas
stats